JE LI SANADER OTIŠAO ZBOG HYPA?

Raos: Možda! Gjenero: Nije!

16.12.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Pitali smo analitičare što misle o nanovo podgrijanim sumnjama da je Sanaderova ostavka potaknuta međunarodnom pritiskom zbog otkrića o njegovoj upletenosti u iznenadnu ekspanziju Hypo banke u Hrvatskoj sredinom devedesetih

Posrnula Hypo banka bila je snažno izložena u Hrvatskoj; godinama se povlače teze o pranju novca koji je izvlačen iz zemlje i koji je onda služio kao jamstvo za kreditiranje sumnjivih poslova. Zbog propasti banke, austrijske i njemačke vlasti vrlo su zainteresirane da se rasvijetle sve okolnosti zbog kojih su ti – milijarde eura teški gubici - nastali. Budući da su se ovih dana i austrijski mediji raspisali o ulozi premijera Sanadera u sumnjivim Hypo poslovima, dvojica političkih analitičara za tportal komentiraju eventualnu povezanost afere Hypo banke i Sanaderove iznenadne ostavke.

'Iako se ranije procjenjivalo da je otišao zbog afere kamioni, slučaj Hypo banke mogao bi biti razlog iznenadne ostavke premijera Sanadera. Skupilo se više stvari, vjerojatno se neće ni za godinu dana znati točan razlog njegove ostavke, ali sada se čini da je Sanader bio upleten ili barem upoznat s puno više sumnjivih radnji', komentirao je Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja.

Premda ne negira povezanost Sanadera s Hypo bankom, Davor Gjenero, misli da to nije razlog njegove ostavke. 'Teško da Hypo može biti razlog Sanaderove ostavke, najbolje ju je po meni objasnio Ivica Maštruko, koji misli da se bivši premijer našao pred dvama nerješivim problemima: blokada pregovora s EU i kolaps proračuna. Sit svega, odlučio se na takav kapriciozan potez', ocjenjuje Davor Gjenero, politički analitičar.

Priča o proviziji

Što se tiče priče oko Sanaderove provizije, Gjenero kaže: 'Izvučen je stari Feralov tekst iz 2003. u kojem se tvrdi da Bajić ima iskaz bivše Kutline tajnice Milene Šenator i zabilješku o isplati 800.000 njemačkih maraka koju je Sanader dobio kao proviziju, jer je sredio Miroslavu Kutli kredit od Hypo banke.' Gjeneru nisu vjerodostojne kasnije priče o Sanaderu i Hypu, koje su plasirali Domagoj Margetić i Darko Petričić, jer misli da ti novinari u svemu vide globalne zavjere, ali ne negira mogućnost da je Sanader bio neformalni agent Hypo banke.

Budući da je Sanader najavio da će tužiti novinare zbog pisanja o proviziji, Gjenro kaže da se to poklapa s Feralovom pričom, jer 'de facto Sanader nije ni primio proviziju od Hypo banke nego od njihova klijenta - Miroslava Kutle!' Gjenero čak procjenjuje da ni DORH nema ništa više od zabilješke bivše Kutline tajnice.

Što se tiče povezanosti Sanadera i Hypo banke, Gjenero tu ne dvoji, ali ne dovodi ih u direktnu vezu, nego posrednu, kao u slučaju istarske tvrtke Rezidencija Skiper, milijunskog donatora HDZ-a, koju je financirala Hypo banka.

Propast Hypo banke, ima i šire političke posljedice, u matičnoj Austriji, misli Raos. 'Činjenica je isto tako da austrijski mediji traže dežurnog krivca za propast Hypa, pa im odgovara krivnju prebaciti na 'zle Balkance', odnosno Sanadera koji je nekoć bio njihov miljenik i eksponent austrijske politike', komentira Raos.

Mogući obračun Beča s Koruškom

Propast Hypa može se, smatra Raos, promatrati i kao obračun političkog Beča s Koruškom. Hypo je kontrolirala koruška vlast, govorilo se da su Jörg Heider i Ivan Jakovčić dogovarali mutne poslove u Istri, ne samo u financijskom, nego i u hotelijerskom sektoru.

Oba analitičara mišljenja su kako Sanader pokušava kroz neke medije 'preplašiti' premijerku Kosor, plasirajući priče o slabljenju njezine potpore u stranci.

'U nekim se hrvatskim medijima puštaju probni baloni kako bi se poručilo premijerki Kosor da se čuva Sanadera, tj. da ne smije dovoditi njega i njegov rad u pitanje', misli Raos.

'Nijedan predsjednik Vlade u Hrvatskoj nije imao tako snažnu potporu javnosti i međunarodne zajednice kao što ima Kosor. Iako ona u stranci nema 'svoju' struju, to nadoknađuje tim ugledom', zaključuje Gjenero.