nagodba u agrokoru

Ramljak nije iznenađen činjenicom da je Vidaković nezadovoljna

21.12.2017 u 16:34

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak poručio je u četvrtak nakon prezentacije nacrta strukture nagodbe Udruzi dobavljača Agrokora da su danas zauzete početne pozicije te da je određena grupa vjerovnika nezadovoljna, no kako o svemu predstoje mjeseci razgovora

"Mislim da su ovo početne pozicije svih nas u kojima ima stvari koje nisu prihvatljive i o kojima ćemo razgovarati sljedeća tri do četiri mjeseca. Što se tiče nezadovoljstva određene grupe vjerovnika, to je bilo za očekivati", kazao je Ramljak u izjavi novinarima.

  • +5
Izjava za medije nakon sastanka uprave i dobavljača Agrokora Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Naime, prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković poderala je u četvrtak pred novinarima dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru, istaknuvši da to što su dobavljači vidjeli nije smjer koji su spremni podržati. 

Ramljak je rekao da su dobavljačima sporne dvije stvari, kako će o tome razgovarati te vidjeti do koje mjere se neke stvari mogu promijeniti, a u kojoj ne mogu.

Na primjedbu novinara da su vjerovnici u pojedinim kompanijama u neravnopravnom položaju, odgovorio je da ne želi špekulirati kako će koji dobavljač proći.

"Činjenica je kako moramo voditi računa da se pojedina društva i vjerovnici u pojedinim društvima moraju tretirati na potpuno drukčiji način", ustvrdio je Ramljak. 

Kako je ustvrdio, kompanija je u rukama vjerovnika, a pritom ne vjeruje da bi moglo doći do obustave isporuke robe od strane dobavljača.

"Od samog početka se suočavamo s takvim stvarima, razgovaramo, pokušavamo naći neko kompromisno rješenje. Nekoliko sam puta ponovio, u ovom procesu nema pobjednika i gubitnika, ovdje jednostavno svi moraju pronaći kompromis i svi gube", rekao je Ramljak.

Što se tiče manjinskih dioničara, a na pitanje "ima li za njih lijeka" ili moraju izgubiti sve, Ramljak je odgovorio da taj lijek možda postoji no kako ga on ne vidi. "Mislim da je to najrizičnija skupina i prema tome oni gube najviše", dodao je.

Zamoljen za pojašnjenje modela po kojem različiti dobavljači imaju različit tretman, Ramljak je odgovorio da se mora početi od toga što bi bilo ako bi se pojedinačno otvarali stečajevi. Primjerice, naveo je Ramljak, u stečajnoj masi vjerovnici Konzuma dobili bi ono što Konzum može vratiti iz svoje imovine. 

Poručio je da se dobavljači mogu između sebe dogovoriti hoće li biti toliko solidarni, pa da netko tko bi u nekom stečajnom postupku eventualno dobio 50, prepusti svoj dio onome tko bi dobio deset. 

  • +10
Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

"Mi smo samo administrator, posrednici. Ako se vjerovnici dogovore da će prihvatiti to što između sebe dogovore, mi ćemo to sve prihvatiti. Znači, mi ćemo im dodijeliti ukupnu sumu, ako se oni između sebe dogovore da će to svim dobavljačima ići ravnomjerno, mi ćemo to prihvatiti", kazao je. 

Također, ustvrdio je da je cilj da dobavljači dobiju više nego da je otvoren stečaj.

"Cijela svrha je da svatko tko ima nekakvu tražbinu dobije nešto malo više u odnosu na slučaj da je kompanija otišla u stečaj", rekao je Ramljak.