SASTANAK U KONZUMU

Hoće li dobavljači podržati Ramljakov prijedlog nagodbe?

21.12.2017 u 11:11

Bionic
Reading

U prostorijama Konzuma u Zagrebu je u tijeku sastanak Izvanredne uprave Agrokora i Udruge dobavljača. Glavna točka je prijedlog nacrta nagodbe koja predviđa stvaranje novog Agrokora u obliku holdinga. Dominantni vlasnici u njemu bili bi vjerovnici koji bi većinu svojih potraživanja trebali pretvorili u udjele u vlasništvu u novom holdingu

Pojedini analitičari za tportal su procijenili kako predložena nagodba najmanje na ruku ide dobavljačima.

'Proklamirano je da se lex Agrokor pisao da zaštiti one najranjivije, dobavljače. Oni spadaju u neosigurane vjerovnike i oni će u ovom 'vodopad' modelu doći zadnji na naplatu i ne samo da će naplatiti najmanje nego će i izgubiti zbog vremenske vrijednosti novca. Naplaćivat će se s vremenom, što će uterminima sadašnje vrijednosti umanjiti iznos koji bi trebali dobiti danas. U 'vodopadu' novac najprije ide roll-up kreditorima. Potom idu vjerovnici osigurani kolateralima, a tu se još postavlja i pitanje tko će fer procijeniti vrijednosti tih kolaterala', rekao je financijski stručnjak Andrej Grubišić.

 

Predstavnica dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković nekoliko je puta ponovila kako oni neće pristati na otpis dugova veći od 15 posto. Hoće li ipak ublažiti svoje stavove trebalo bi biti jasnije nakon današnjeg sastanka.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak u srijedu je podsjetio da je za prihvaćanje konačne nagodbe potrebna većina od 67 posto ukupnog iznosa duga.

 "Ukoliko vjerovnici sa 67 i više posto glasova u ukupnoga duga budu glasali za ovu nagodbu, nagodba je onda prihvaćena", rekao je. 

  • +8
Ante Ramljak nakon sastanka s dobavljačima Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic