ANALIZA ZORANA KORDE

Ramljak zaigrao na kartu ponude koja se ne odbija, dobavljači se ne predaju

21.12.2017 u 16:08

Bionic
Reading

Sudeći po nacrtu nagodbe koji je u srijedu predstavio izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak, svi neosigurani vjerovnici mogu zaboraviti na veći dio svojih potraživanja, a za naplatu preostalog dijela morat će se izboriti kroz vlasništvo i upravljanje novim Agrokorom. Zasad su takav koncept nagodbe odbili predstavnici dobavljača, a sudske tužbe najavili su manjinski dioničari Agrokorovih kompanija, čiji je kapital potpuno otpisan

Predloženi koncept nagodbe upućuje na to da je kolač za raspodjelu izuzetno malen s obzirom na to da su dugovi krahiranog Agrokora znatno veći od imovine, a potencijal stvaranja dobiti prilično nizak.

Naplatu cijelog ili većeg dijela potraživanja mogu očekivati jedino vjerovnici s hipotekama i sudionici roll-up kredita. Svi ostali morat će otpisati veći dio potraživanja (između 70 i 80 posto), a u zamjenu za ostatak duga prihvatiti dionice novog Agrokora.

Iako su analitičari najavljivali takav scenarij, izgleda da će se gubitnici teško pomiriti s takvom sudbinom.

Najosjetljivija skupina su dobavljači koji ne žele pristati na otpis dugova veći od 15 posto za robu i usluge, odnosno 30 posto za financijske aranžmane s Agrokorom.

Njima Ramljak gura u ruke vlasništvo nad novim Agrokorom, što znači dugoročnu odgodu naplate duga s neizvjesnim ishodom.

Takav koncept odbacuje udruga dobavljača, a protive se i predloženom modelu po kojem za dobavljače različitih Agrokorovih kompanija nije predviđen isti postotak naplate.  

Najveći gubitnici u cijeloj priči su pak manjinski dioničari Leda, Jamnice, Belja i drugih Agrokorovih kompanija, koji u tim tvrtkama drže u prosjeku 40 posto vlasništva. Izvanredni povjerenik poručio im je da se moraju pomiriti s tim da su izgubili investiciju ulažući u Agrokorove tvrtke, uz podsjetnik da su dionice rizično ulaganje.

  • +10
Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Udruga malih dioničara najavila je sudsku bitku protiv takvog scenarija. Glavne karte na koje igraju su odredbe Zakona o trgovačkim društvima, na temelju kojih će pokušati osporiti jamstva kojima su povezane kompanije garantirale za kredite matične tvrtke.  

Međutim treba znati da manjinski dioničari nemaju pravo glasa pa ne mogu direktno utjecati na ishod nagodbe. Ali zato mogu ozbiljno zakomplicirati stvar u slučaju da njihove tužbe upale na sudu. 

  • +20
Nacrt strukture nagodbe Agrokorovih vjerovnika Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Velika nepoznanica je i položaj ruskog Sberbanka, najvećeg financijskog vjerovnika, čije potraživanje izvanredna uprava osporava zbog pokretanja ovrha nad imovinom Agrokora u inozemstvu. Ramljak ipak računa na to da će Sberbankova tražbina biti priznata pa je zato predviđena i rezervacija za tu namjenu. To znači da će i najveći financijski vjerovnik vjerojatno postati dioničar novog Agrokora sa značajnim udjelom u vlasništvu.

Premda će gubitnici u pregovorima pokušati svim sredstvima popraviti svoju poziciju, čini se da nema puno prostora za preraspodjelu kolača. Zasad Ramljak igra na kartu 'ponude koju ne mogu odbiti' jer je jedina alternativa ovakvoj nagodbi stečaj, u kojem pak neosigurani vjerovnici gube sve.

U vremenskoj stisci 

Velika prijetnja postizanju nagodbe je i relativno kratki rok u kojem treba precizirati brojke, pripremiti sve potrebne dokumente i ispregovarati uvjete nagodbe sa svim skupinama vjerovnika. Konačni prijedlog nagodbe treba pripremiti do kraja travnja. Doduše, zakon predviđa mogućnost produljenja roka za tri mjeseca, a sudeći po opsegu posla, izgledno je da će se to i dogoditi.

  • +5
Izjava za medije nakon sastanka uprave i dobavljača Agrokora Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ako na koncu i dođe do nagodbe u predloženoj formi, novi Agrokor bit će suočen s brojnim organizacijskim, poslovnim i financijskim izazovima.

U vlasničku strukturu ući će oko 6000 vjerovnika s različitim, često suprotstavljenim interesima, što će značajno otežati donošenje odluka. Stoga je jako važno da budući vlasnici pripreme kvalitetan društveni ugovor kako bi se izbjegli potencijalni sukobi.

U samom početku vlasnici novog Agrokora morat će osigurati financijsku injekciju za isplatu roll up kredita i nove kreditne linije za redovno poslovanje.

  • +10
Osnivačka skupština Udruge dobavljača Agrokora Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Kako bi to postigli, vjerojatno će morati potražiti novog strateškog ulagača ili prodati neku od 'zlatnih koka' (Jamnica, Ledo, Zvijezda…). U igri je i preraspodjela vlasništva unutar postojećih dioničara, ovisno o interesu većih igrača (Atlantic grupa, Podravka, Adris grupa) za preuzimanje pojedinih kompanija. 

Pevecov poučak 

Međutim najteži zadatak s kojim će se suočiti novi vlasnici nastavak je restrukturiranja te podizanje profitabilnosti Konzuma i ostalih maloprodajnih tvrtki (Tisak, Velpro), koje se i dalje teško nose s konkurencijom.

Kako bilo, brzina i postotak naplate dugova većine vjerovnika ovisit će o poslovnom uspjehu novog Agrokora. Dobar primjer na kojemu mogu učiti je Pevec, koji je nakon stečaja došao u ruke dobavljača i bankara. Danas je to rastuća kompanija, a vrijednost dionica je u protekle dvije godine porasla za gotovo četiri puta.