NA REDU TREĆI IZBORI?

Rajoy drugi put nije dobio povjerenje parlamenta

02.09.2016 u 23:07

Bionic
Reading

Španjolski tehnički premijer Mariano Rajoy nije u petak dobio povjerenje parlamenta za drugi mandat na čelu vlade, što otvara put za moguće treće izbore ako se u iduća dva mjeseca ne postigne dogovor

Rajoy je, kao u srijedu kada nije prošao prvo glasovanje, dobio potporu samo 170 zastupnika od ukupno 350.

Liberalni Građani glasovali su za Rajoyja, kao i mala stranka s Kanara

Socijalisti, Unidos Podemos, te regionalne stranke iz Baskije i Katalonije glasovale su protiv njega s ukupno 180 glasova.

Suzdržanih nije bilo. Rezultati glasovanja bili su tako posve jednaki prvom glasovanju u srijedu.

Sedmomjesečni pregovori u slijepoj su ulici, nakon što su izbori u prosincu i lipnju raspršili glasove i doveli do toga da nijedna od četiriju vodećih stranaka ne može samostalno formirati vladu.

Ni nakon parlamentarnih izbora u prosincu 2015. ni u lipnju 2016. stranke se nisu uspjele dogovoriti i nije bilo napretka u formiranju vlade

Narodna stranka je u lipnju dobila najviše glasova osvojivši 137 od 350 mjesta u parlamentu. Za formiranje vlade potrebno joj je je 176 zastupnika.

Španjolskoj se bliži rok za predstavljanje proračuna za 2017. u Bruxellesu što dodatno stvara pritisak na među strankama kako bi do tada morale uspostaviti vlast. Madrid bi sredinom listopada trebao predstaviti uvjeriti Europsku uniju u smanjivanje proračunskog deficita koji premašuje dogovorenu razinu od tri posto BDP-a.

Španjolsko gospodarstvo se blago oporavlja nakon dugogodišnje gospodarske krize, podmazano dobrom turističkom sezonom koja otvara radna mjesta u uslužnom sektoru. Kao uvozniku energenata na ruku joj idu i niske cijene nafte na svjetskom tržištu. Stopa nezaposlenosti je međutim blizu 20 posto i nakon one u Grčkoj najviša u EU-u.