IMA SE, MOŽE SE

[VIDEO/FOTO] Rafale je postao izvozni hit, nakon izbacivanja ruskog Su-35E iz natječaja želi ga još jedna regionalna sila, a evo koji su razlozi

26.12.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Još jedna država planira nabaviti francuske višenamjenske borbene zrakoplove Rafale, čiju je kupnju nedavno dogovorila Hrvatska. S obzirom na to da je proizvođač Dassault Aviation, sa službenim Parizom, ranije ove godine dogovorio s Egiptom, Indijom i Grčkom prodaju dodatnih Rafalea, a s Ujedinjenim Arapskim Emiratima isposlovao narudžbu od čak 80 aparata, ispada da je godina na izmaku jedno od najboljih poslovnih razdoblja u povijesti pariške tvrtke. Impresivnom popisu uskoro bi se mogla pridružiti još jedna zemlja koja je ovih dana izvijestila da odustaje od nabave ruskih Su-35E te da će u započetom natječaju birati između Rafalea i američkih F-15EX Eagle II

Uz Hrvatsku, koja je krajem studenog dogovorila kupnju 12 primjeraka Rafalea u vrijednosti od 1,1 milijardu eura, francuski Dassault je i ranije ove godine zabilježio narudžbe za svoj višenamjenski lovac 4,5 generacije, pa je tako Egipat, pored postojećih 24 aparata, naručio dodatnih 30 komada, a Indija 'potražuje' njih još 110.

Grčka je tijekom aktualne godine naručila šest novih primjeraka od ukupno 24 naručena nova i rabljena zrakoplova, a Indiji se upravo isporučuje 35 primjeraka sklopljenih u indijskom pogonu Dassaulta. Početkom prosinca UAE je naručio čak 80 komada Rafalea F4, čime će postati najveći regionalni korisnik tog modela aviona nakon Francuske.

Prodaju Emiratima, kao u slučaju s Hrvatskom, dogovorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, a međudržavni sporazum kritizirala je organizacija Human Rights Watch podsjetivši javnost da UAE oružano sudjeluje u sukobu u Jemenu i Libiji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ono neko-neko

Rusko-američka kombinacija

Ovog pak tjedna interes za Rafale pokazala je i Indonezija priopćivši da odustaje od nabave Suhojevog Su-35E te da će u započetom natječaju birati između Rafalea i F-15EX. Vijest o izbacivanju ruskog natjecatelja objavio je maršal indonezijskog ratnog zrakoplovstva Fadjar Prasetyo, dodavši da je sužavanje izbora na američki i francuski zrakoplov usuglašeno s tamošnjim ministarstvom obrane. Prasetyo je precizirao da Indonezija želi dvije do tri eskadrile lovaca 4,5 generacije, dakle njih od 24 do 36 komada, ali i naglasio da Jakarta 'teška srca' odustaje od svog plana za nabavu dvomotornog Su-35E, modela koji je odabrala još 2015. godine. Tri godine kasnije započeli su konkretni razgovori za nabavu 11 zrakoplova, no pregovori nisu konkretizirani dogovorom.

Iako to nije izričito rekla, postoji mogućnost da je jedna od dosad gospodarski stabilnijih zemalja jugoistoka Azije odlučila istisnuti ruskog ponuđača zbog zabrinutosti da bi taj potez mogao pokrenuti američke sankcije prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA). Zakon je izglasao Kongres 2017. godine, a cilj mu je odvratiti vlade ili subjekte od nabave oružja, vojne opreme i dijelova od američkih neprijatelja poput Irana, Sjeverne Koreje i Rusije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ANAK BANGSA

Indonezija otprije u redovima svojeg ratnog zrakoplovstva ima ruske lovce Su-27SKM i Su-30MKK te jurišne Su-30MK2 i kombinira ih s američkim lovcima F-16 Block 15/32+. Sada traži zrakoplov kojim bi zadovoljila svoje sve hitnije potrebe protuzračne obrane zbog stalnih trzavica u Južnom kineskom moru, a koje se mogu preliti i u Indonezijski arhipelag.

Opravdan strah i logičan zaključak

Zemlja s pravom strahuje od embarga na kupnju oružja s obzirom na to da je već dobila američke sankcije početkom 2000-ih zbog okupacije Istočnog Timora. Indonezija se za to vrijeme okrenula Rusiji i nabavila svoje prve Suhoje, a oni su prije dvije godine modernizirani u Bjelorusiji. Dakako, riječ je o zemlji koja je odnedavno također pod udarom američkih, ovaj put gospodarskih sankcija zbog stvaranja migrantske krize na njezinim granicama s Europskom unijom, a koja joj je također nametnula embargo. Stoga se nameće zaključak da Jakarta izbacivanjem Rusa iz natječaja igra na sigurno znajući da će teško moći održavati ruske zrakoplove u zemljama na udaru SAD-a i EU-a.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Boeing

Za takve zrakoplove potrebna je hitna zamjena pa je Prasetyo optimistično napomenuo da bi Indonezija, za slučaj odabira F-15EX, mogla očekivati isporuku već 2027. godine. Kako se radi o najnovijoj verziji najuspješnijeg lovca modernog doba s potvrđene 104 zračne pobjede, valja spomenuti i njegove najbolje karakteristike.

TWITTERLINKOVI:

Riječ je o Boeingovom taktičkom lovcu povećane sposobnosti nošenja oružja, digitaliziranih sustava i tzv. otvorenoj arhitekturi OMS (Open Mission Systems) što omogućuje vrlo brzo ugrađivanje najnovijih zrakoplovnih tehnologija. Avion ima Raytheonov AESA radar, novi digitalni fly-by-wire upravljački sustav, potpuno novi sustav za elektroničko ratovanje i naprednu digitaliziranu kabinu. Može se pohvaliti i dodatnim spremnicima za gorivo te ponijeti čak 22 rakete zrak-zrak i hiperzvučnu raketu mase 3,2 tone. Američka vojska dosad je zaprimila osam novih Orlova te su raspoređeni kao zamjena za već dotrajale F-15C u sastavu Nacionalnih gardi Floride i Oregona, a stajali su 1,1 milijardu dolara.