najveća narudžba ikada

Ujedinjeni Arapski Emirati kupuju 80 francuskih borbenih zrakoplova Rafale

03.12.2021 u 11:32

Bionic
Reading

Ujedinjeni Arapski Emirati naručili su u petak 80 borbenih zrakoplova Rafale, što je najveća narudžba ikad za taj ratni zrakoplov, ugovor o naoružanju vrijedan više milijardi dolara koji produbljuje gospodarske i političke veze s Francuskom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron počeo je u petak dvodnevno putovanje u Zaljev, a osim Emirata posjetit će i Katar i Saudijsku Arabiju.

Njegov posjet dolazi u vrijeme kada su zaljevske arapske države izrazile nesigurnost u pogledu usredotočenosti SAD-a na regiju tražeći istodobno više oružja od svog ključnog sigurnosnog saveznika.

Francuski čelnik uspostavio je dobar odnos s prestolonasljednikom Abu Dabija šeikom Mohamedom bin Zajedom al-Nahyanom s ulaganjima koja teku između obje zemlje. Pariz ima stalnu vojnu bazu u glavnom gradu Emirata.

"Osim prisutnosti tri francuske vojne baze na teritoriju UAE, ovo međusobno povjerenje se pretvara u nabavu 80 aviona Rafale, 12 helikoptera Caracal i pripadajućih elemenata", navodi se u priopćenju francuskog predsjedništva nakon ceremonije potpisivanja između šeika al-Nahyana i Macrona u Dubaiju.

  • +22
Dva aviona Rafale nadletjela centar Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dionice Dassaulta porasle su za 6 posto nakon objave.

Posao, koji bi mogao biti vrijedan najmanje 15 milijardi dolara, najveća je kupnja Dassaultova Rafalea, osim francuske vojske, a dolazi nakon poslova u Grčkoj, Egiptu i Hrvatskoj ove godine.

Pregovori o kupnji borbenih zrakoplova Rafale traju više od desetljeća, a Abu Dabi je javno odbio ponudu Francuske za isporuku 60 zrakoplova Rafale 2011. kao "nekonkurentnu i neizvedivu". Abu Dabi već ima ratne avione Mirage.

Izvori iz obrane rekli su da će Rafale zamijeniti flotu Miragea 2000 i malo je vjerojatno da će istisnuti američki F-35 jer UAE nastavlja štititi svoju sigurnost s dva glavna dobavljača, Francuskom i Sjedinjenim Državama.