brza pomoć

Radnička fronta donirala 2500 kuna aktivistu Umičeviću, osuđenom zbog pomaganja obitelji male Madine

16.12.2021 u 13:21

Bionic
Reading

Radnička fronta (RF) priopćila je u četvrtak da je donirala 2500 kuna aktivistu Draganu Umičeviću, osuđenom zbog pomaganja u ilegalnom prelasku granice afganistanskoj obitelji Hussiny, a njegovu osudu ocijenila zastrašivanjem svih koji se bore protiv push-backa na granicama.

RF se time odazvao na akciju prikupljanja sredstava za uplatu 60.000 kuna kazne na koju je osuđen Umičević zbog pružanja podrške u traženju azila obitelji male Madine, šestogodišnje afganistanske djevojčice koja je poginula prilikom ilegalnog protjerivanja iz Hrvatske. Akciju je pokrenula neprofitna organizacija Are You Syrious.

Donirali smo 2500 kuna kako bismo pomogli Umičeviću i potaknuli druge na isto, poručuje RF.

Navode da je Umičević u ožujku 2018. dopratio obitelj Madine Hussiny do policijske postaje kako bi zatražili azil. To je, kažu, učinio zbog protuzakonite prakse hrvatske policije – push-backa ili prisilnog vraćanja na teritorij Srbije ili BiH.

U tom prisilnom vraćanju Madine je poginula u naletu vlaka, a Europski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska grubo povrijedila pravo na život – da su vlasti mučile Madininu obitelj, uskratili im pravo na pravnu pomoć, spriječile istragu o smrti djevojčice i sustavno uznemiravale aktiviste.

RF dodaje da je, suprotno Europskom sudu za ljudska prava, hrvatska policija pokrenula istragu protiv Umičevića zbog "pomaganja u neovlaštenom ulasku u Hrvatsku“ te je sud aktivista kaznio sa 60.000 kuna.

Vrhovni prekršajni sud je potvrdio kaznu tako da se evidentno radi o nečuvenom činu osvete i zastrašivanja kažnjavanjem svih koji se bore protiv okrutnih praksi push-backa na granicama, poručuje RF.