dragan umičević

Aktivist pomagao migrantima u ilegalnom prelasku granice pa na zagrebačkom sudu kažnjen sa 60 tisuća kuna

15.12.2021 u 09:46

Bionic
Reading

Visoki prekršajni sud u Zagrebu odbio je žalbu aktivista udruge Are You Syrious Dragana Umičevića i pravomoćno ga osudio na plaćanje novčane kazne od 60.000 kuna zbog "pomaganja u ilegalnom prelasku granice" afganistanskoj obitelji Hussiny, piše u srijedu Jutarnji list

Presuda je jučer stigla na Općinski sud u Vinkovcima, u čijem je sastavu stalna sudska služba u Županji koja je u rujnu 2018. Umičevića nepravomoćno osudila na spomenutu novčanu kaznu.

Prekršajni je sud Umičevićevu pomoć pruženu afganistanskoj obitelji sa 11 djece, koja se sastojala u tome da je obitelji pomogao da zatraži azil u Hrvatskoj, okarakterizirao kao "pomaganje u ilegalnom prelasku granice".

Presuda Visokoga suda kojom je Umičević sada i pravomoćno osuđen zbog pružanja humanitarne pomoći obitelji Hussiny predstavlja nastavak prakse kažnjavanja i zastrašivanja nevladinih humanitarnih udruga u Hrvatskoj koje nastoje pomoći migrantima u ostvarivanju prava zajamčenih međunarodnim propisima, navodi dnevnik.

Pravomoćna kazna aktivistu Umičeviću u izravnoj je suprotnosti s nedavnom presudom Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) protiv Hrvatske objavljenoj 18. studenoga ove godine. Riječ je o dosad najtežoj presudi toga suda protiv Hrvatske kojom je Hrvatska osuđena za kršenje čak šest članaka Konvencije za zaštitu ljudskih prava afganistanske obitelji Hussiny, uključujući i povredu prava na život djeteta i nečovječno i nehumano postupanje prema njezinim članovima.

Pravomoćna presuda, koja je u ponedjeljak stigla na prvostupanjski sud, potvrđuje da hrvatski sudovi i nakon presude ESLJP-a nastavljaju istu praksu zbog koje je Hrvatska i osuđena.

Umičević po pravomoćnoj presudi mora platit 60.000 kuna kazne obročno, u pet mjesečnih obroka u iznosu od 12.000 kuna, te 800 kuna sudskih troškova. Sud konstatira da je riječ "o blažem obliku kazne" i da njezinim obročnim plaćanjem "neće biti dovedeno u pitanje uzdržavanje okrivljenika".

Iz prvostupanjske presude stalne sudske službe u Županji je Visoki prekršajni sud, međutim, jasno mogao vidjeti da su Umičevićeva mjesečna primanje nešto viša od 5000 kuna i da mjesečna rata dosuđene kazne dvostruko nadmašuje njegova mjesečna primanja, donosi Jutarnji list.