DEZINFORMACIJE

'Radioaktivni oblak nije prijetnja Hrvatskoj'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.04.2011 17:13
  • Objavljeno 01.04.2011 u 15:47
radijacija japan

radijacija japan

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

S obzirom na to da se šire lažne informacije o 'radioaktivnom oblaku' i opasnostima koje, vezano za nuklearnu nesreću u Japanu, prijete Europi i Hrvatskoj, Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost ukazuje na to da su, prema izvještajima IAEA-e, u pojedinim dijelovima Europe utvrđeni tragovi radioaktivnosti u zraku koja se povezuje s nuklearnom nesrećom u Japanu. Budući da se radi o vrlo niskim koncentracijama radioaktivnog joda i cezija, nije moguće utvrditi povećanje brzina

'Mjerenja programa radiološkog nadzora okoliša koja se provode u RH, ne ukazuju na povećanje koncentracije aktivnosti joda I-131 i cezija Cs-137, ni drugih radionuklida koji su pokazatelji ispuštanja iz nuklearnih postrojenja.

Skrećemo pozornost da informacije o 'radioaktivnom oblaku' koje se šire putem elektroničke pošte, SMS porukama ne treba uzimati u obzir budući da su neutemeljene, a imaju za cilj nepotrebno uznemiravanje javnosti.

Stoga ponavljamo da je količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilikama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu.

U slučaju eventualnih promjena, DZRNS će pravodobno izvijestiti javnost', stoji u priopćenju DZRNS-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi