REALNA OPASNOST

Radikalni desničari mogli bi ostvariti velik uspjeh na izborima za EP

Bionic
Reading

Zastupnik Europskog parlamenta iz Njemačke Ismail Ertug upozorava da bi na predstojećim europskim parlamentarnim izborima radikalno desničarski pokreti mogli ostvariti uspjeh i poručuje da se visokom izlaznošću na izbore to može spriječiti

Zastupnik Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu i član Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Ismail Ertug tvrdi da su predstojeći parlamentarni izbori za Europski parlament, koji će se održati 25. svibnja, najvažniji izbori u posljednja tri desetljeća, javlja Agencija Anadolija (AA).

Ukazujući na ekonomsku krizu posljednjih godina u Europi te na trend jačanja antieuropskih, antidoseljeničkih ultradesničarskih pokreta u nekim zemljama, Ertug je, u intervjuu za AA, kazao da i ta situacija daje dodatnu važnost predstojećim izborima.

'Rješenja koja to nisu'

'Kroz povijest se pokazalo da svaka krizna vremena iznjedre jačanje radikalnih pokreta i stranaka. Ti pokreti iskoriste strahove i strepnje naroda i kao izlaz iz krize im predstave rješenja koja to nikako nisu. Mnogi im povjeruju i daju svoj glas. I pred ove izbore se nalazimo pred sličnom prijetnjom', tvrdi zastupnik u EP-u porijeklom iz Turske.

Podsjetivši da je Ustavni sud Njemačke ukinuo prag od tri posto za ulazak u EP, Ertug je upozorio da je to prilika da njemačke radikalne desničarske i rasističke stranke dobiju jedno ili dva mjesta u Europskom parlamentu.

'Ranije radikalne desničarske stranke nisu imale dovoljno zastupnika u nacionalnim parlamentima i nisu mogle formirati zaseban klub zastupnika u EP-u. Takve stranke, poznate po antieuropskoj i antimuslimanskoj politici prije svega, na svibanjskim izborima prvi put imaju priliku izboriti mogućnost formiranja svog kluba u EP-u. Mogu sa sigurnošću reći da će takva situacija dodatno otežati europski put Turske', kazao je Ertug.



'Europski parlament je narodni parlament'

Naglasivši da su predstojeći izbori za EP veoma važni i za imigrante u Njemačkoj, Ertug je kazao da je upravo EP prva instanca Europske unije koje je donijela prve mjere prevencije protiv diskriminacije.

'Ukoliko ne želimo diskriminaciju u Europi i ukoliko želimo štititi interese naroda, od ključne je važnosti da se izađe na predstojeće europske parlamentarne izbore. Europski parlament je parlament naroda. Nas direktno bira narod i mi smo zastupnici njegovih interesa. Samo velikom izlaznošću na izborima možemo spriječiti ulazak radikalnih pokreta u EP', zaključio je Ertug.