NOVI POTRESI U JAPANU

Radijacija opet skočila, TEPCO bez rješenja

13.04.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon potresa i tsunamija, tvrtka koja upravlja stradalom japanskom nuklearnom elektranom u srijedu je objavila da još radi na detaljnom planu koji bi doveo do završetka najteže nuklearne krize u toj zemlji, a testiranje pokazuje da je razina radijacije u moru kraj elektrane opet skočila

Inženjeri su korak bliže ispuštanju radioaktivne vode iz jednoga od šest oštećenih reaktora jer bi tako mogli početi popravljati rashladni sustav bez kojega ne mogu upravljati reaktorima.

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost kaže kako su najnoviji testovi pokazali da se radioaktivnost uz elektranu kraj grada Minimisome prošli tjedan gotovo udvostručila, pa je sad 23 puta veća od zakonski dopuštene.

Ovaj je tjedan Japan potresao niz snažnih naknadnih udara koji su usporili rad na elektrani Fukushima Daiichi jer su radnici bili evakuirani, a elektrana je ostajala bez struje.

Predsjednik uprave tokijske električne kompanije TEPCO-a rekao je da se stanje u nuklearki stabiliziralo.

Masataka Shimizu kaže kako njegova tvrtka još priprema plan završetka krize koja je sad i službeno ocijenjena istom ocjenom kao i černobilska 1986.

U operaciji popravka elektrane Shimizu je uglavnom bio po strani, neko je vrijeme bio u bolnici, a pogođeno je područje posjetio tek u ponedjeljak. Odbio je komentirati pozive javnosti da podnese ostavku, i još se jednom ispričao japanskome narodu zbog te krize.

Novi potresi

Potres koji je preliminarno imao magnitudu od 5,8 pogodio je u utorak sjeveroistočni dio Japana, javila je u srijedu rano ujutro japanska meteorološka agencija navodeći da su se zgrade zatresle i u glavnom gradu Tokiju.

Epicentar potresa bio je u prefekturi Fukushima, objavila je agencija dodajući da nije bilo izdano upozorenje za opasnost od cunamija.

Tokyo Electric Power, tvrtka operater oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi u sjeveroistočnom Japanu, objavila je da njezini radnici, koji rade na oštećenoj nuklearki, nisu bili evakuirani te da nakon potresa nastavljaju normalan rad na kompleksu.

Japansko gospodarstvo pogođeno potresom i radijacijom

Japan je smanjio prognozu svog gospodarskog rasta u srijedu, po prvi put u šest mjeseci, ustvrdivši da su prošlomjesečni potres i tsunami ugrozili rast, a zasad nema naznaka kad će se nuklearna kriza staviti pod kontrolu.

Novi podaci pokazuju da je prvih dana nakon nesreće u nuklearki Fukushimi isteklo puno više radijacije nego što se ranije smatralo. Američka regulatorna nuklearna agencija ipak je priopćila da se kriza čini 'statičnom', dok inženjeri u Fukushimi pokušavaju ohladiti pregrijane šipke nuklearnog goriva.

Ukupne štete nakon trostruke nesreće 11. ožujka u Japanu procjenjuju se na 300 milijarda dolara.

'Učinci nesreće bit će privremeni. Ona će izazvati različite neizravne štete ... ali gospodarstvo će se početi oporavljati prema kraju godine. To smatra veliki broj ekonomista', rekao je ministar gospodarstva Kaoru Yosano.

Nove ekonomske prognoze objavljene su nakon još jednog relativno snažnog potresa koji je u srijedu pogodio sjeveroistok Japana, i koji je zatresao i zgrade u Tokiju. Epicentar potresa magnitude 5,8 bio je u prefekturi Fukushimi, ali zasad nema podataka o mogućim novim štetama u toj regiji teško stradaloj u prošlomjesečnoj katastrofi.

Tokyo Electric Power, tvrtka operater oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, objavila je da njezini radnici, koji rade na oštećenoj nuklearki, nisu bili evakuirani te da normalno nakon potresa nastavljaju rad na kompleksu.

Japan je u utorak povećao razinu nuklearne katastrofe u nuklearki Fukushima Daiichi s 5 na najvišu 7, čime je ta katastrofa izjednačena s katastrofom u Černobilu iz 1986.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nakon toga je objavila da je stanje nuklearne centrale Fukushima 'potpuno drugačije' od stanja u Černobilu prije 25 godina iako su na jednakoj razini prema međunarodnoj skali nuklearnih i radioloških događaja.

'Nesreće u Fukushimi i Černobilu su vrlo različite', rekao je novinarima šef odjela za sigurnost i nuklearnu sigurnost IAEA-e Denis Flory.

Prijelaz na razinu 7, veliku nesreću sa značajnim učincima na zdravlje i okoliš odlučen je na temelju ukupnog ispuštanja radioaktivnosti, 370.000 terabekerela do sada, prema podacima japanskih vlasti, dok je u Černobilu utvrđeno ispuštanje radioaktivnosti od 5,2 milijuna terabekerela, objasnio je Flory.

IAEA također naglašava da je katastrofu u Černobilu izazvala ljudska pogreška, dok su krizu u Fukushimi izazvali potres i tsunami.

Kina je u srijedu priopćila da je utjecaj japanske nuklearne katastrofe na njezinu teritoriju bio malen, budući da je zabilježena razina radijacije bila sam jedan posto od razine zabilježene nakon Černobila.

Japan