INCIDENT U KARSKOM MORU

Radijacija na ruskom ledolomcu minimalna

06.05.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Čelnik Ruske flote nuklearnih ledolomaca Vjačeslav Ruška tvrdi da nikakva radijacija nije ovih dana istekla iz broda Tajmir koji se kretao Jenisejskim zaljevom

Prema službenim priopćenjima, do curenja malene količine radijacije došlo je unutar broda.

'Nuklearni sistem apsolutno je stabilan i ne može biti riječi ni o kakvom curenju radijacije u okolinu. Svi osnovni tehnološki parametri prve komore – tlak, temperatura i razina vode u sustavu kompenzacije – rade normalno. Na otvorenim palubama ledolomca i u svim unutrašnjim prostorima radijacija je na prirodnim razinama. Još jednom želim naglasiti da je atomski ledolomac Tajmir bezopasan i za posadu i za okolinu. Što još da kažem da umirim bakice, iskreno, ne znam', izjavio je Ruška, podsjećajući novinare na internu šalu da bi se voda iz prve komore zapravo mogla piti, jer nije zagađena.

'Sad vam ozbiljno kažem, da se dobro napijete te vode, ne bi vam naškodilo zdravlju', kazao je Ruška.

Istjecanja radijacije u zrak navodno nije bilo.

Rosatom piše da je incident na Tajmiru dobio ocjenu nula od sedam prema INES-u. Dakle, nema opasnosti za osoblje i okolinu. No kvar na brodu ipak je dovoljno ozbiljan da ga se s vrha Sibira (Karsko more) vrati u Murmansk na krajnjem sjeverozapadu Rusije. Tajmir će u Murmansk uploviti pokretan generatorima na dizel. Ostat će na remontu barem tri mjeseca.