vijećnik - arhitekt

Račić: Nedostaju ključne informacije o projektu stadiona Kantrida

06.12.2023 u 18:45

Bionic
Reading

Riječki gradski vijećnik Marin Račić (Centar) ocijenio je u srijedu, nakon što je jučer predstavljen projekt kompleksa Stadion Kantrida, kako nedostaju ključne informacije, poput onih koja je javna dobrobit gradnje triju nebodera ili rješavanja problema s prometom na tom području

Marin Račić u priopćenju je istaknuo da je kao arhitekt, dobio niz upita da komentira predstavljeni projekt. "Tek nakon odgovora na ključna pitanja moći ćemo jasnije reći da ili ne", naveo je.

Račić ocjenjuje kako su tri nebodera u sklopu kompleksa, predstavljena na vizualima, potpuno neuklopljena u urbano tkivo Rijeke. Upitao je ujedno je li nužno izgraditi tri nebodera na plaži, koji će zatvoriti pogled na more, da bi dobili stadion.

Račića zanima i hoće li u tim neboderima biti stanova za dugoročni najam, ili će ih kupovati samo bogati kao investiciju.

Upitao je i je li predviđena gradnja javnog sadržaja, poput dječjih vrtića, navodeći da gradnja 300 do 400 stanova na malom prostoru zahtijeva i prikladne javne sadržaje. Račić je ocijenio i da je najavljeni kapacitet dvorane premali za stanare nebodera i stadion i upitao kako bi se prodavali stanovi izgrađeni u sklopu projekta koji je pod koncesijom.

Također pita zbog čega gradska vlast Rijeke odbija uopće razmisliti o ideji izrade pripremnih studija i potom o provedbi arhitektonsko-urbanističkog natječaja.

Istaknuo je i da su Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata zahtijevali ranije da se za projekt stadiona i pripadajućeg kompleksa treba raspisati natječaj.