JELENA JURIŠIĆ:

'Putinu bi se Krim mogao obiti o glavu'

20.03.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Izjava Vladimira Putina da je Krim oduvijek bio i ostao neodvojivi dio Rusije mogla bi se ruskom predsjedniku obiti o glavu, upozorila je Jelena Jurišić, pročelnica Odjela za komunikologiju Hrvatskih studija i vanjskopolitička analitičarka, navodeći da bi to moglo otvoriti nova pitanja, ako ne i nove fronte, u drugim krajevima

U svom govoru pred zastupnicima oba doma ruskog parlamenta povodom primanja Krima u sastav Rusije Putin je ustvrdio da je 'u srcima i mislima ljudi Krim oduvijek bio i ostao neodvojivi dio Rusije'.

'Što će reći Japan na to? Jedino ako Putin ne namjerava pokloniti Japanu Kurilske otoke, a u tom slučaju postat će nobelovac... Rusi su presnažni za Japan, ali vidimo da to otvara nova pitanja. Imate Kalinjingrad i svašta drugo', napomenula je Jelena Jurišić.

Inače, prema njezinom mišljenju, Rusija je pripojila Krim 'da pokaže Europskoj uniji i SAD-u što se događa kada se petljaju u događaje koje ne razumiju i kako izgleda kada se krši međunarodno pravo'.

Podsjetimo, Kalinjingrad je glavni grad ruske enklave smještene između Poljske i Litve, gdje je i stožer ruske baltičke flote. Prvi guverner te oblasti nakon raspada SSSR-a, Juri Matočkin, tražio je poseban odnos s EU i referendum o odvajanju od Rusije. No separatistički pokret prigušen je nakon zabrane stranke koja je stremila osnivanju četvrte baltičke države.

Kurilske otoke, taj 'vrući krumpir' u odnosima Moskve i Tokija, SSSR je anektirao nakon Drugog svjetskog rata, kao teritorij koji nikada do tada nije bio u ruskim rukama, prisilno deportirajući oko 17.000 Japanaca. Na otočju danas živi oko 30.000 Rusa, a Rusija povremeno dopušta Japancima podrijetlom s tih otoka da posjete groblja i spomenike.

Sankcije 'dižu' Putina

Komentirajući preporuku glasnogovornika Bijele kuće da se ne ulaže u ruske dionice, Jelena Jurišić kaže da je Moskovska burza od ranije u padu jer su najvrednije tvrtke već prebacile dionice na najjače svjetske burze – one u Londonu, Frankurtu, New Yorku.

'Ukoliko bi se poslušao savjet tog glasnogovornika, na gubitku bi bile i strane burze, uključujući i onu njujoršku. Biznis je danas globalan, trguje se dionicama međunarodnih korporacija koje posluju u cijelom svijetu, te bi i gubitak bio globalan', procjenjuje analitičarka, dodajući da trgovinska razmjena između Rusije i EU iznosi oko 400 milijardi dolara, a između Rusije i SAD-a oko 40 milijardi dolara.

Zato će te sankcije očito ići u smjeru u kojemu neće ekonomski naštetiti Europskoj uniji, pa Bruxellesu možda preostaje proširiti popis ruskih i ukrajinskih dužnosnika kojima se zabranjuje putovanje u EU i zamrzava imovina, rekla je Jurišić, podsjećajući da su spremnost na takve sankcije već demonstrirali svi ruski parlamentarci.

U svakom slučaju, sankcije povećavaju Putinovu popularnost u Rusiji: sada ga podržava 71,6 posto građana, što je 9,7 posto više nego u veljači, navodi analitičarka.

'Nažalost, makli smo se od ukrajinske krize, a na gubitku je i dalje - narod. Ukrajina je žrtva geopolitičkih igara, a građani Ukrajine i dalje su podijeljeni na dva velika tabora između kojih vlada mržnja. Nismo se ni malo pomakli prema rješenju krize, dapače', upozorava Jelena Jurišić, zaključujući da će oružanih provokacija očito još biti, pri čemu se valja nadati da se neće isprovocirati sukob većih razmjera.