rusija

Putin se sastaje u Sočiju s Vučićem nakon špijunske afere

04.12.2019 u 10:11

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostit će srbijanskog čelnika Aleksandra Vučića u srijedu u Sočiju na jugu Rusije nakon špijunskog skandala koji je potresao tradicionalno srdačne odnose dviju zemalja

Najavljujući sastanak, Kremlj je samo objavio da dvojica čelnika 'planiraju razmotriti ključna pitanja bilateralne suradnje kao i regionalne i međunarodne teme', izvijestili su državni mediji.

Vučić je izjavio prošli mjesec da su ga zbunili navodi kako je Rusija u tajnosti pokušala prikupiti vojne obavještajne podatke o Srbiji budući da su dvije zemlje tradicionalne saveznice.

Srbija 'nije nametnula sankcije Rusiji i nikada nije glasovala protiv nje. Srbija nikada nije ugrozila svoje prijateljstvo s Rusijom', rekao je tada Vučić.

Na Youtubeu je objavljena snimka 17. studenog na kojoj se vidi kako ruski obavještajac daje novac srbijanskom dužnosniku. Državna sigurnosno-informativna agencija (BIA) potvrdila je autentičnost snimke.

Prošli mjesec Srbija je potpisala sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) koju čine Rusija, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan.

Srbija će se vjerojatno morati povući iz tog sporazuma ako se pridruži Europskoj uniji, a njezino je pristupanje okvirno predviđeno za 2025.