međunarodni izopćenici

Putin obećao podizanje odnosa sa Sjevernom Korejom na višu razinu

18.06.2024 u 06:28

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će odnose sa Sjevernom Korejom podignuti na višu razinu te je obećao bezrezervnu potporu toj zemlji, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA uoči njegova posjeta toj zemlji.

U pismu objavljenom u sjevernokorejskom listu Rodong Sinmun, glasilu vladajuće Radničke stranke, Putin je istaknuo da su dvije zemlje tijekom proteklih 70 godina razvile dobre odnose i partnerstvo utemeljene na jednakosti, uzajamnom poštovanju i povjerenju.

Putin je zahvalio Sjevernoj Koreji za potporu ruskoj posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, kako Rusija naziva rat koji je započela prije dvije godine, te je obećao potporu nastojanjima Pjongjanga da obrani svoje interese unatoč, kako je napisao, "pritisku, ucjenama i vojnim prijetnjama SAD-a".

Članak je objavljen dan nakon što su dvije zemlje objavile da će Putin posjetiti Sjevernu Koreju prvi put u 24 godine. Posjet bi trebao trajati dva dana, počevši od utorka.

Ruska agencija TASS izvijestila je pak da je ruski predsjednik istaknuo da će suradnja dviju zemalja biti još bliskija, što će ojačati njihov suverenitet i ujediniti ih u otporu pritiscima sa Zapada.

Putin je u članku, kako navodi TASS, istaknuo da je Sjeverna Koreja bila i ostaje "pouzdan partner" koji razmišlja na "sličan način" kao i Rusija.