NOVI TERMINAL - NOVA CESTA

Put do Franje Tuđmana više nije isti, kako do ulaza u zračnu luku?

24.03.2017 u 22:53

Zračna luka Franjo Tuđman

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bionic
Reading

Do zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman od 28. ožujka moći će se dolaziti samo jednim cestovnim ulazom, odnosno zagrebačkom obilaznicom i/li Domovinskim mostom preko čvora Kosnice, a osim automobilom ili taksijem, do zračne luke iz metropole će se u skoroj budućnosti moći i novom autobusnom linijom s Kvaternikova trga

Nova autobusna linija 290 – Zagreb (Kvaternikov trg) – Zračna luka – Velika Gorica u redovnom će prometu biti nakon dovršenja pristupne ceste s istočne obilaznice prema novom putničkom terminalu. 

U međuvremenu do zračne luke Franjo Tuđman kao i ranije možete automobilom, ali imajte na umu da do novog terminala vodi i nova cesta do koje možete doći priključenjem na obilaznicu u smjeru istok ili preko Domovinskog mosta na čvor Kosnica. 

Novi ulaz znači i novo vrijeme te nekima i dodatne kilometre pa pažljivo računajte koliko vam treba za putovanje do aerodroma, a od pomoći vam mogu biti putničke informacije na internetskim stranicama zagrebačke zračne luke.

Naime prilaz kroz Fizirovu ulicu do samog novog terminala trebao bi biti dopušten samo lokalnom stanovništvu jer bi u suprotnome trebali putovati dodatnih devet kilometara, a svi će ostali zračnoj luci moći pristupati samo preko novoizgrađene spojne ceste od istočne obilaznice uz Kosnicu, odnosno Selnicu do novog terminala.

S obzirom na to i promet normalne gustoće te najbržu moguću rutu, ako vam je polazišna točka Dubrava, do zračne luke, umjesto prijašnjih 22 kilometra i 33 minute, sada vam približno treba 13 kilometara koje biste mogli prevaliti za 22 minute.

U slučaju da krećete s Črnomerca, umjesto 18 kilometara i 31 minute, trebat će vam 28 minuta za 18 kilometara, a s Trešnjevke biste do zračne luke trebali doći za oko 22 minute koliko vam treba da prijeđete automobilom 17 kilometara umjesto prijašnjih 18 kilometara za 24 minute.                      

  • +17
Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Iz Maksimira će vam trebati oko 20 minuta za 13-ak kilometara, kao i sa Zrinjevca, a ranije vam je iz gradske šume trebala 31 minuta za 20 kilometara; sa Zrinjevca ste 17 kilometara mogli prevaliti za 26 minuta.

Iz Novog Zagreba do zračne luke trebali biste stići za otprilike 18 minuta tijekom kojih ćete prijeći oko 22 kilometra, a ranije ste trebali također 18 minuta za 12 kilometara.

Uvjerljivo najmanje izgubljenog vremena i najkraći put imat će oni čije će polazište biti Žitnjak jer preko Domovinskog mosta do aerodroma stižu za šest minuta umjesto prijašnjih 16 minuta za 14 kilometara.