U ZAGREBU

Zračna luka Franjo Tuđman pred otvorenjem, evo kako će izgledati

17.02.2017 u 09:39

Bionic
Reading

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) u intenzivnim je pripremama za otvorenje novog putničkog terminala, planiranog krajem ožujka, a točan će datum objaviti kada se usuglase svi dionici, doznaje se iz MZLZ-a

‘Otvorenje novog putničkog terminala, koji nosi ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, nova je razvojna faza zračne luke i s tehnološkog i organizacijskog aspekta. Veličina i prostranost novog terminala, nove funkcionalnosti i brojni komercijalni sadržaji, putnicima će osigurati značajno, kvalitetnije i ugodnije iskustvo putovanja’, naglašavaju iz MZLZ-a, dodajući da su u zračnoj luci još uvijek u tijeku testiranja procesa i tehnologije te edukacija osoblja.

Ističu i da će se sve prometne i druge aktivnosti s postojećeg terminala u potpunosti preseliti prilikom otvorenja novog terminala za promet. Tako će se već prvi dan kad se novi terminal otvori za promet odvijati prihvat i otprema zrakoplova, putnika i prtljage prema redu letenja, kao i sve predviđene komercijalne aktivnosti.

Pet milijuna putnika 

Novi terminal proteže se na 65 tisuća četvornih metara na četiri razine, od kojih su prve dvije za dolaske, a druge dvije za odlaske, a imat će osam avio mostova za izravan ulazak i izlazak u zrakoplove. U prvoj fazi predviđeno je da će nova zgrada moći primiti pet milijuna putnika, kojima će biti dostupno 30 šaltera za registraciju sa tri trake za preuzimanje prtljage.

Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Prošlu godinu MZLZ je završila sa 2,8 milijuna putnika, čime je ukupan rast prometa putnika u posljednje tri godine premašio 20 posto, a povećan je i broj novih destinacija na koje se leti iz te luke i iz kojih zrakoplovi slijeću na tu luku.

Tko je koncesionar, a tko vlasnik? 

Zračna luka Zagreb dana je 2012. u 30-godišnju koncesiju francuskoj tvrtki ZAIC odnosno konzorciju kojeg čine Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, TAV Airports, Viadukt, Marguerite Fund i IFC, član grupacije Svjetske banke, a za upravljanje tom lukom koncesionar je osnovao tvrtku MZLZ.

Pripremni radovi za gradnju počeli su u jesen 2013., a građevinski radovi na novom putničkom terminalu krajem 2013. Izvodili su ih tvrtka Bouygues Batiment International zajedno s hrvatskim tvrtkama Viaduktom, Kamgradom, Zagreb Montažom te KFK tehnikom, uz angažiranje više od tisuću radnika i ukupnu investiciju od 313 milijuna eura. Svi radovi su obavljeni u skladu s planiranim rokovima.

Suvlasnici zagrebačke Zračne luke su RH (država) s 55 posto, Zagreb s 35 posto te Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica s 5 posto udjela.