BEUS RICHEMBERGH:

'Do Zračne luke Zagreb morat će se voziti dodatnih 9 kilometara!'

15.03.2017 u 10:48

Zračna luka Franjo Tuđman

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh upozorio je na današnjoj sjednici Sabora da se, po njegovim saznanjima, za nekoliko dana zatvara pristup Zračnoj luci Zagreb iz dosadašnjeg pravca preko Novog Zagreba velikogoričkom cestom, a otvara novi ulazni pravac iz smjera istoka, od Domovinskog mosta. To će, između ostalog, ugroziti gospodarsku stabilnost i turistički identitet grada Velike Gorice, rekao je Beus Richembergh, inače kandidat za gradonačelnika Velike Gorice

Richembergh je rekao da je Klub HNS-a zatražio pauzu kako bi javnost upozorio na 'potpuno neodrživo, ekonomski i prometno nelogično rješenje' koje će ubuduće definirati kolni pristup Zračnoj luci Zagreb.

'Naime, 21. ožujka svečano se otvara, a 28. ožujka i službeno, novi terminal Zračne luke Zagreb. Prema našim saznanjima, zatvara se dosadašnji kolni pristup sa strane Novog Zagreba, odnosno velikogoričke ceste. Otvara se alternativni, novi ulazni pravac iz pravca Domovinskog mosta, što u praksi znači da će grad Velika Gorica ostati potpuno prometno odsječen od Zračne luke koja je na njezinom teritoriju', kazao je Richembergh.

Istaknuo je da je to potpuno neprihvatljivo rješenje. 

'Žao nam je što je uopće došlo do mogućnosti da se ulaz u Zračnu luku Zagreb odmiče oko devet kilometara od postojećeg ulaza i na taj način dovodi u opasnost uništenje svih naših turističkih kapaciteta: 10-ak hotela, prenoćišta i ostalih smještajnih kapaciteta praktički će preko noći ostati bez svojih gostiju. Nikome se više neće isplatiti noćiti u Velikoj Gorici. To ugrožava gospodarsku stabilnost našeg grada i turistički identitet Velike Gorice', upozorio je HNS-ovac.

Ustvrdio je da je takvo rješenje potpuno prometno nelogično, jer je postojeći pristup na snazi otkad je Zračne luke. Predložio je da se hitno, u koordinaciji grada Velike Gorice, Ministarstva obrane i Ministarstva prometa i pomorstva, iznađe rješenje da se postojeća prometnica između starog i novog terminala odmah rekonstruira i asfaltira, kako bi se semaforiralo križanje sa servisnom cestom 'po kojoj voze vozila Zračne luke koja su inače neregistrirana i dovode u pogibelj promet' i uspostavio drugi, logičan i potreban prometni pravac.

'Upozoravam da će od 28. ožujka svako vozilo koje pristupi Zračnoj luci iz pravca Zagreba po staroj trasi velikogoričkom cestom, na ulazu u Veliku Goricu biti preusmjereno desno, na istočnu zaobilaznicu i da će morati voziti dodatnih devet kilometara da bi ušlo na novi ulaz kod Domovinskog mosta, devet kilometara dalje, kod Kosnice', kazao je Richembergh.

Po njegovu sudu, ideje da bi se Velikogoričanima trebale osigurati posebne propusnice na postojećoj staroj prometnici potpuno su sulude.

'Ovo je puno širi interes i pitanje od interesa za Republiku Hrvatsku kao većinskog vlasnika Zračne luke Zagreb, koja je dana u koncesiju stranim tvrtkama. Tražim da Ministarstvo prometa i pomorstva odmah poduzme akciju da bi se omogućilo svima kojima je bliže doći do Zračne luke sa zapada Zagreba, iz Velike Gorice i Siska, da i dalje koriste taj prometni pravac', zaključio je HNS-ov saborski zastupnik.