NASILJE NAD ŽENAMA

Pusić: Silovanje i ubojstvo je isto!

25.11.2009 u 12:52

Bionic
Reading

'Tvrdimo da imamo dobre zakone, no to nije istina dokle god je novčana kazna propisana za nasilje u obitelji', rekla je predsjednička kandidatkinja Vesna Pusić na predstavljanju kampanje 'Silovana' udruge B.a.B.e, i dodala da silovanje smatra ravnim ubojstvu te da silovatelje treba kažnjavati jednako kao i ubojice

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama udruga B.a.B.e obilježila je promocijom kampanje 'Silovana' tako što su na zagrebačkom Cvjetnom trgu postavili lutke na napuhavanje koje su simbolizirale ženu žrtvu viđenu isključivo kao fizički objekt i panoe s porukama na koje su prolaznici dopisivali svoje riječi podrške zlostavljanim ženama. Akciju su dolaskom podržali predsjednički kandidati Vesna Pusić i Ivo Josipović, dok su se Milan Bandić i Nadan Vidošević opravdali obavezama vezanim uz predsjedničku kampanju.

Vesna Pusić ignoriranje rješavanja problema nasilja nad ženama slikovito je dočarala uspoređujući ga s navijačkim divljanjem.

'Cijela zemlja digla se na noge kad se raspravljalo o navijačkom nasilju, što se nikad nije desilo prilikom upozoravanja na nasilje nad ženama', rekla je i pojasnila da je tolerancija na nasilje u ovoj zemlji previsoka. Pusić je kazala i da treba izbaciti mogućnost novčanog kažnjavanja nasilnika u obitelji jer na taj način biva kažnjena cijela obitelj. 'Isključivo sam za zatvorsku kaznu i za to da optuženi odmah bude zatvoren, a ne da se institucije sustava ponašaju jednako prema žrtvi i nasilniku. Državne institucije često su na strani nasilnika', rekla je i prokomentirala da su rasprava i pristup Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji očit primjer degradacije žena kojom je država ušla u sferu pojedinca, što je pogodovalo atmosferi u kojoj se nasilje ne smatra važnim problemom.

Komentirajući zakonom propisanih tri do pet godina zatvora za silovatelje, Ivo Josipović istaknuo je kako smatra da povećanje kazni nije pravo rješenje. On ga vidi u efikasnijem pravosuđu. 'Treba se spriječiti da silovane žene u kaznenom postupku dožive sekundarnu viktimizaciju', rekao je Josipović i dodao da je problem našeg društva u kulturi nasilja i klimi koja ne pogoduje ravnopravnosti.

Suzana Kunac iz udruge B.a.B.e napomenula je da su u sankcioniranju obiteljskog nasilja najveći problem općinski i županijski sudovi, koji u slučajevima optužbi za silovanje u braku oslobađaju muškarca, te da takve odluke padaju na Vrhovnom sudu. Istaknula je da je u godinu dana prijavljeno 150 silovanja, no taj broj ne smatra realnim. 'Svakog dana jedna žena je silovana', rekla je Kunac.

Akcijom udruge B.a.B.e. započelo je 16dana aktivizmaprotiv nasilja nad ženama, koji završavaju 10. prosinca obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava. Kampanjom se nastoji informirati javnost o spolno uvjetovanom nasilju u okviru kršenja ljudskih prava, osigurati bolju zaštitu onih koji/e su preživjeli/e nasilje i eliminirati sve oblike nasilja iz društva. Više informacija neće škoditi ni dvojici starijih Zagrepčana koji su prošetali Cvjetnim trgom, a jedan je drugome dobacio neka podigne malo haljinu lutki na napuhavanje kako bi joj se vidjela p….