žestoko u otvorenom

Pupovac: Priča o referendumu nalikuje na freak show; Grmoja: Freak show je možda bio u Banjoj Luci

24.01.2022 u 22:55

Bionic
Reading

Članovi Mostovih referendumskih inicijativa 'Odlučujmo zajedno' i 'Dosta je stožerokracije' predali su Hrvatskom saboru potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i prenošenje ovlasti s nacionalnog Stožera na vrhovno zakonodavno tijelo. Ima li dovoljno pravovaljanih potpisa, hoće li se referendum provesti, u kojem smjeru treba mijenjati Zakon o referendumu?

Nikola Grmoja iz Mosta na početku večerašnjeg Otvorenog govorio je o prikupljanju potpisa za referendum.

'Sindikatima koji su skupili oko 700 tisuća potpisa, njima je trebalo za to oko mjesec dana, a imaju nekoliko stotina zaposlenih. Nama je trebalo mjesec dana za više od 800 tisuća potpisa. Sigurni smo da imamo i višak potpisa, oni su nam odredili da moramo skupiti 368 tisuća potpisa, a po zadnjem popisu stanovništva ispada da imamo jednak broj birača kao i stanovnika. To pokazuje da imamo nesređen popis birača, pokazuje da su nam izbori koje održavamo nelegalni', ističe.

Dodaje da je zanimljivo gledati i javnost i političare kako se boje referenduma. 'Postoji duh i mentalitet koji ne želi referendum. Naše političke elite su nesklone referendumskom izjašnjavanju građana. Nije ovo pobjeda Mosta, već pobjeda svih onih volontera koji su se smrzavali na štandovima i svih onih koji su dali potpis i koje nitko dvije godine nije pitao što misle o upravljanju ovom krizom, to je ono što je sramotno.'

Damir Habijan iz HDZ-a kaže da se znaju procedura i hodogram. 'U ovom trenutku još ne znamo je li prikupljeno dovoljno potpisa. Postoje institucije, idemo na Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji će određeni zaključak poslati na plenarnu sjednicu, potom ide daljnja procedura', ističe, dodajući kako je njegovo osobno mišljenje da niti jedno niti drugo referendumsko pitanje nisu u skladu s Ustavom.

Arsen Bauk iz SDP-a kaže da se ne boje referenduma. 'On je zapravo instrument da se prisili vladajuća većina da se donese određena odluka koja se inače ne bi donijela. U pravilu vlade nisu sklone referendumima. Političke elite, kako je rekao kolega Grmoja, sklone su određenim pitanjima koja su u skladu s njihovim programima, a nekim pitanjima nisu sklone. Što se tiče referenduma, mislim da će HDZ pokušati demontažu referenduma tzv. salama taktikom, feticu po feticu. Odbor za Ustav, pa Sabor, pa Vlada, pa Ustavni sud... I u konačnici, moja je prognoza da referenduma neće biti. Ostat će sporno je li prvo pitanje u skladu s Ustavom ili ne.'

Bauk se referirao i na pitanje privođenja muškaraca u Zadru zbog kritika putem Facebooka na račun premijera Andreja Plenkovića. Kaže da je Zoran Milanović, kada je bio premijer, osudio privođenje zbog kritika, a što ovdje nije slučaj. Potom je stavio masku na lice na kojoj je flaster, želeći poručiti da će sada malo šutjeti.

'Sud treba donijeti odluke, to biste i vi trebali poštivati. To je normalna procedura', ističe Habijan.

Milorad Pupovac iz SDSS-a kaže da je priča oko referenduma poput priče iz Sabora te sve nalikuje na freak show.

'Ako ćemo sve svesti na dosjetku, treba reći da je referendum ozbiljna stvar i zaslužuje ozbiljan pristup. To nije nešto što se treba koristiti za svakodnevnu političku igru. Mi od 2013. naovamo imamo situaciju da pojedine političke stranke predstavljaju sebe kao narodnu inicijativu. Mi ne znamo tko je organizacijski odbor, po ovom zakonu to bismo trebali znati', kazao je.

'Organizacijski odbor je jasan, oni su bili u Saboru s predsjednikom Sabora. Govoriti o tome da imamo inflaciju referenduma. Koliko ih se dogodilo od samostalnosti? Imali smo 2013. referendum o braku. Ne znam čemu toliki strah? Freak show je možda bio u Banjoj Luci, gdje ste bili', poručio je Grmoja Pupovcu.

'Nismo čuli tko su organizatori, vidjeli smo istaknute članove koji zastupaju jednu stranku, govore o političkim elitama, a sebe predstavljaju kao predstavnike naroda. Kao da mi nismo birani od naroda. Kakvo god netko imao mišljenje, mene je narod isto birao, sastavni sam dio biranog predstavničkog tijela. Ide se redom kojim se treba ići, Odbor za Ustav, pa ostali postupci u Saboru, pa dolazi red na prebrojavanje', odgovara Pupovac.

'Što se tiče pitanja, sadržajno je i prvo i drugo pitanje protuustavno. Vidjet ćemo kako će se o tome izjasniti Ustavni sud, ako se utvrdi da ima dovoljno potpisa', ističe Mato Palić s Katedre ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta u Osijeku.

Dodaje da postoji puno nedorečenosti i da je referendumska regulativa zapuštena. 'Dobro je da je u proceduri u Saboru novi prijedlog Zakona o referendumu, koji je prošao prvo čitanje, vraćen je po proceduri Vladi da sačini konačan prijedlog. Za pravilnu referendumsku regulativu trebalo bi intervenirati i u tekst Ustava, što zahtijeva konsenzus jer su potrebne dvije trećine zastupnika. Trebalo bi propisati teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu, treba paziti na nekakvu mjeru kako se ne bi išlo široko i restriktivno pa da prostor za referendum bude preuzak.'

Bauk kaže da je glavni krivac za ovaj referendum Stožer HDZ-a koji je šlampavo vodio krizu i izazvao antagonizam kod građana.

'Građani su Mostu potpisali, da je Most pozvao ljude da se cijepe, potpisali bismo i mi. Ali nisu pa smo mi povukli ručnu i zaključili da to nećemo podržati.'

Habijan kaže da nije šlampavo vođena kriza. 'Imate porast BDP-a u trećem kvartalu od 15,8 posto. Pogledajte turističku sezonu, povećanje minimalne plaće, pogledajte predviđanja gospodarskog rasta za 2022. godinu. Imamo balans između gospodarstva i očuvanja zdravlja ljudi. Zbog ove antivakserske kampanje Mosta imamo odaziv na cijepljenje u Hrvatskoj kakav imamo i to je njihova odgovornost.'