'sve je spremno'

[FOTO] Mostovci predali potpise za referendum protiv covid potvrda: Građani hodaju okolo i prenose virus. Sve to košta!

24.01.2022 u 12:21

Bionic
Reading

Most je u utorak nešto poslije podneva u Hrvatskom saboru predao potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i 'stožerokracije', odnosno prebacivanje ovlasti s nacionalnog Stožera na Sabor

Kutije s potpisima, njih 82, te zahtjeve za raspisivanje referenduma, mostovci, predvođeni Nikolom Grmojom, predali su predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Objavili su da imaju 410.533 (za referendumsku inicijativu Odlučujmo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

Kakva procedura slijedi, Jandroković je objasnio već ranije. Zahtjev za raspisivanje referenduma, kazao je, upućuje se Odboru za Ustav i Poslovnik te će on donijeti zaključak o kojem će se raspraviti na plenarnoj sjednici Sabora i nakon toga će se zatražiti od Vlade da provjeri ima li organizator dovoljan broj potpisa kako bi se mogao raspisati referendum.

Nakon što Vlada, odnosno Ministarstvo uprave i pravosuđa, odradi svoj dio posla i utvrdi o kojem se broju potpisa radi, o tome se informira Sabor. U dosadašnjoj praksi brojanja potpisa obično bi ih, zbog različitih razloga, 'otpalo' oko deset posto.

  • +7
Most predao potpise za referendum Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'U slučaju da je prikupljen dovoljan broj potpisa, ponovno se ulazi u proceduru prema Odboru za Ustav koji donosi zaključak ili o raspisivanju referenduma ili da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje je li referendumsko pitanje bilo u skladu s Ustavom', objasnio je Jandroković. Referendum se, prema pravilima, treba održati između 20 i 40 dana nakon raspisivanja.

Šef Mosta Božo Petrov zahvalio je svima koji su potpisali za referendumske inicijative i volonterima koji su ih prikupljali po hladnoći. 'Ovo jest pobjeda građana, hvala organizacijskom odboru na čelu s Marinom Miletićem koji su ovo iznijeli, sada je red na Vladi', rekao je Petrov.

Nino Raspudić poručio je kako ih mediji nisu dobro tretirali i da su oni cijelo vrijeme vodili borbu za zdravlje građana. 'Krenuli smo u ovo mjesec i pol dana nakon što je u znanstvenom časopisu Lancet objavljeno da i cijepljeni prenose zarazu. Molili smo da se testiraju svi, nitko nas nije slušao, tvrdoglavo se inzistiralo na besmislenim covid potvrdama', rekao je Raspudić.

Dodao je kako su potpisi skupljani u zimsko vrijeme i da je ispalo da su prikupili 410.000 potpisa, što je nevjerojatno s obzirom na zimske uvjete i političko-medijski kontekst, te poručio da 'priča ide dalje'.

'Činjenica je da je jedini grad u Hrvatskoj u koji covid potvrde nisu nikad uvedene Sinj na čelu s našim mostovcem Mirom Buljem. Svi su kleknuli i pristali na njih, a mi smo pokazali da nikad nećemo pristati ako za nešto nema racionalnog objašnjenja. Postupali smo na temelju relevantnih znanstvenih činjenica i bili smo u pravu, ovo nije samo politička pobjeda, ovo je moralna pobjeda svih ljudi koji su bili dio ove inicijative', poručio je Nikola Grmoja.

Marija Selak Raspudić kazala je da je, bez obzira što referendum još nije održan, inicijativa Mosta uspjela u prikupljanju potpisa. 'Bez obzira kada će se referendum održati, najvažnije nam je ono što je u interesu građana, a to je da se ukinu diskriminatorne i nelogične covid potvrde. Trenutno smo svjedoci toga da imamo velik broj zaraženih, na snazi su covid potvrde iako je dokazano da cijepljeni prenose virus. Građani ne mogu ostvariti osnovna prava bez covid potvrda, hrle u ordinacije da bi se testirali i troše novac na kućne testove koji iz drugog ili trećeg puta pokazuju da su pozitivni. Takvi građani hodaju uokolo i prenose virus. Sve to košta i opterećuje građane i sustav', rekla je.

Upitan je li njihova politika prema epidemiološkim mjerama konfuzna jer se neki liječnici koji su članovi Mosta zalažu za covid potvrde, Raspudić je poručio da je pitanje novinara manipulativno. 'Mi poštujemo zakone RH', rekao je. Selak Raspudić je dodala da je Hrvatska 'osuđena na liberalne mjere', koje moraju biti dosljedne i učinkovite: 'Mi smo stihijski uveli mjere i nismo polučili željeni učinak, puno je tu nelogičnosti, protiv toga smo se mi borili', kazala je.