novi šef sdss-a

Pupovac: Ploča u Jasenovcu je sramota, i za Hrvatsku i za one zbog kojih je postavljena

19.07.2017 u 10:30

Bionic
Reading

Milorad Pupovac nedavno je preuzeo vođenje SDSS-a, stranke koja nakon doba Ive Sanadera ponovno surađuje s HDZ-om. Upravo o toj suradnji s premijerom Andrejem Plenkovićem, ploči u Jasenovcu, ali kritikama prema manjinskim zastupnicima, Pupovac je progovorio za Globus

Govoreći o SDSS-u Pupovac je u razgovoru za Globus kazao da to nije stranka pomirbe. 'Ideologija pomirbe zapravo znači gašenje unutrašnjeg dijaloga i okupljanje oko jednog jedinstvenog nacionalnog i političkog cilja, pri čemu se razlike delegitimiraju i guše, što u konačnici rezultira nejednakošću i nekom vrstom otklizavanja udesno. Ne mislimo da bi to bilo dobro za Srbe, a vidimo da nije ni dobro za Hrvatsku. Vidjeli smo kako je izgledao pokušaj da se pomirba osigura miješanjem kostiju Bleiburga i Jasenovca. vidimo kako to izgleda danas, s tim da je Bleiburg postao važniji od Jasenovca, a žrtve poratnih egzekucija i osvete koju su počinili partizani postaju važnije od žrtava ustaških zločina', kazao je Pupovac.

Jasno je poručio da je ploča u Jasenovcu već trebala biti riješena. 'Ta ploča je sramota, u Jasenovcu, kao i na svakom drugom mjestu. Sramota za one u čiji je spomen postavljena, za poginule pripadnike Hrvatske vojske, jer ih se zbog ustaškog pozdrava može izjednačavati s NDH. Država to ne smije dopustiti. Kao što se od Crne Gore očekuje da ne tolerira spomenik Puniši Račiću, tako ni Hrvatska ne može tolerirati 'Za dom spremni'. Ako ne želi još jednom upropastiti hrvatski državni projekt. A ima onih - dijelom iz Crkve, dijelom iz politike, dijelom iz braniteljskih krugova - koji vode Hrvatsku upravo u tom smjeru. Koji iz svoje silne zaljubljenosti u nekadašnju političko-državnu katastrofu hrvatskog naroda taj propali projekt nastoje obnoviti i pretvoriti u realnost, kao da ništa nisu naučili iz onog što se dogodilo. Dužnost je premijera, Vlade i većinske koalicije, kao i svima onima kojima je stalo do Hrvatske kao uređene države, da se to odlučno i definitivno zaustavi, da se ne dogodi još jedno povijesno posrnuće', kazao je Pupovac.

Danas nam je, dodao je, potreban Savez za Hrvatsku, no recentni izbor ustavnih sudaca, 'nespremnost da se u strategiji domovinske sigurnosti prihvati jedan benigni amandman SDP-a' ili 'način smjene Nadzornog odbora HRT-a', smatra Pupovac, pokazuju nezrelost i priličnu zatucanost.

Odgovorio je i na kritike da manjinski zastupnici nisu napravili ništa da se ploča u Jasenovcu ukloni, ali da je Furio Radin postao potpredsjednik Sabora. 'Onima koji su zaslužni što danas nema nikoga tko može zaustaviti preimenovanje Trga maršala Tita, onima koji su napravili proceduralne greške pri donošenju pojedinih zakona, otvarajući tako mogućnost za smjenu pravobraniteljice za djecu, onima koji nisu imali petlje da ne registriraju udruge s ustaškim simbolima, nego su u strahu pred njima podvili rep, svima njima mogu reći samo to neka se ne junače na manjinama', poručuje Pupovac.

Je li to poruka SDP-u, upitan je Pupovac. 'SDP se nalazi u situaciji da traži novi početak. Kuca mu na vrata. vjerujem da će neke nove lijeve grupacije, koje su se u posljednje vrijeme pojavile, tjerati SDP da počne ozbiljno razmišljati o tome što će sam sa sobom. Ovo što se dogodilo u Zagrebu je ozbiljno upozorenje', kaže Pupovac.