novi predsjednik stranke

Pupovac o novom smjeru SDSS-a, sporu sa Slovenijom i sudbini HOS-ove ploče

05.07.2017 u 18:57

Bionic
Reading

Novi predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) od nedjelje je Milorad Pupovac. Političke prioritete svog mandata otkrio je za tportal. 'SDSS će se mijenjati, a osim manjinskih tema i ljudskih prava, značajnu pažnju ćemo posvećivati ravnomjernom razvoju Hrvatske, jačanju državnih, regionalnih i lokalnih institucija te vanjskoj politici i pozicioniranju Hrvatske unutar EU-a'. Ponovio je da ploča 'Za dom spremni' mora biti skinuta, a granični spor sa Slovenijom što prije riješen...

Glavna skupština SDSS-a u nedjelju je za novog predsjednika izabrala Milorada Pupovca. Na toj je dužnosti zamijenio Vojislava Stanimirovića koji je stranku vodio još od 1997. godine.

'Priprema ove Skupštine i sami rezultati glasanja u velikoj su mjeri rezultirali izrazitim pomlađivanjem najužeg rukovodstva stranke i, s druge strane, uključivanjem većeg broja žena u samo vodstvo', kaže Pupovac.

Na pitanje planira li se nakon jednog mandata povući s čela stranke kako bi oslobodio prostor za nekog mlađeg ili u obzir dolazi i drugi mandat, odgovara: 'Ovog trenutka je najvažnije da stranka razmotri svoje organizacijsko stanje u pojedinim županijama, općinama i gradovima. S druge strane izrazito je važno da vidimo koje će se to politike u idućem razdoblju primjenjivati, razvijati, te u kojem će se smjeru stranka profilirati.'  

Pupovac je objasnio prioritete svog mandata te što će se sve mijenjati u radu i u politikama SDSS-a.

'Sasvim sigurno će biti promjena. Osim manjinskih tema i ljudskih prava, SDSS će značajnu pažnju posvećivati temama kao što je održivi razvoj, uravnoteženi regionalni razvoj, koji je u Hrvatskoj ozbiljno i teško narušen. I ne postoje instrumenti koji bi to promijenili.'

'Sa susjedima previše otvorenih pitanja'

'Izrazitu pažnju ćemo posvećivati jačanju institucija u zemlji, kao i na lokalnoj i županijskoj razini, jer su naše državne institucije, nažalost, još preslabe. Ili su nedovoljno nezavisne. Pažnju ćemo posvećivati i vanjskopolitičkim temama, posebno pitanju odnosa sa susjedima i perspektive prostora bivše Jugoslavije u Europskoj uniji. Ali što je još dodatno važno: i pozicioniranju Hrvatske u EU', rekao je Pupovac.  

Pitali smo ga i što će kao predsjednik stranke koja je dio parlamentarne većine predložiti premijeru Andreju Plenkoviću u vezi sa sporom sa Slovenijom oko granice na moru.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

'Prvo, imamo previše otvorenih pitanja s većinom naših susjeda. To nije dobro za našu poziciju u EU, poziciju koja bi trebala biti suprotna. Trebali bismo biti ti koji pitanja sa susjedima rješavamo, a ne da ih kompliciramo. Drugo, to slabi i poziciju Hrvatske u odnosima sa Slovenijom. Smatram da je iznimno važno da se svugdje gdje je to moguće takva pitanja počnu rješavati. Time će naš kredibilitet u Uniji biti znatno veći.

U konkretnom slučaju trebali bismo se izboriti za dijalog… Premijer Plenković, ministrica vanjskih poslova i mi u Saboru trebamo jačati svoj dijaloški kapacitet sa Slovenijom, a time ćemo ojačati i svoj kapacitet prema EU. Dakle arbitražno mišljenje postoji, kao i presuda, ali ono samo po sebi ne djeluje u usuglašavanju država koje ga ne žele priznati, prihvatiti i provesti', kaže Pupovac.

Potencijalno golema šteta 

Smatra da se do konačnog dogovora može doći u razgovoru sa Slovenijom: 'To je ono što se od nas očekuje. Svatko će imati svoju interpretaciju i nema nikakve sumnje da će biti neophodno da se oko toga razgovara, da se povede dijalog. Ali i da se smanji šteta koja može biti ogromna ukoliko se nastavi konfrontacija oko tog pitanja. Šteta u međudržavnim i međunacionalnim odnosima, ali i šteta za našu poziciju u europskom i međunarodnom kontekstu.'

Tportal je već pisao da bi o sudbini HOS-ove ploče s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu Vlada mogla odlučiti najesen, nakon što Ustavni sud donese odluku u predmetu ocjene ustavnosti imena Ulice 10. travnja u selu Slatinski Drenovac. U tom smo tekstu citirali predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića koji je rekao da će se taj slučaj naći na jednoj od prvih sjednica Suda najesen, kao i Šeparovićevu izjavu izrečenu pred saborskim Odborom za Ustav da ploči s pozdravom 'Za dom spremni' nije mjesto u Jasenovcu.

  • +7
Komemoracija na Spomen-području Jasenovac u organizaciji Zajednice židovskih općina Izvor: tportal.hr / Autor: N1 televizija, screenshot

Kako je Ustavni sud već ranije donio dvije presude vezane uz pozdrav 'Za dom spremni', Pupovca smo pitali zašto se sada čeka i treća odluka.

'Sjećam se tih odluka i nema potrebe da se bilo što čeka u tom pogledu', rekao je Pupovac.

Izmjena zakona dvosjekli mač

Umjesto da Vlada stalno čeka neko novo tumačenje Ustavnog suda, zašto SDSS, o kojem ovisi parlamentarna većina, ne inzistira da se to pitanje jednom zauvijek riješi izmjenom zakona: primjerice, da se taksativno pobroje sve zabrane i pripadajuće kazne kako ubuduće nitko, pa ni Ministarstvo uprave, više ne bi imao problema oko tumačenja zakona, pitali smo Pupovca.

'Istina je da bi zakon trebalo učiniti u tom smislu jasnijim i eksplicitnijim. Ali i postojeće zakonsko i ustavno rješenje je jasno. Odluke Ustavnog suda, kao i saborskog Odbora za Ustav, također su jasne. Prema tome, oni moraju početi djelovati. A što se tiče inicijative za izmjenom zakona u smjeru o kojem govorite, mislim da biste, kada biste počeli taksativno nabrajati zabranjene stvari, otvorili pitanja vezana i uz druge simbole. Pa pogledajte samo situaciju u Zagrebu.

Mi koji ozbiljno razmišljamo o tome ne želimo da se na jednom mjestu ide začepiti rupa, a istovremeno da se na drugom mjestu probije nova. Ili da otvorimo prostor za probijanje druge rupe', objašnjava novi predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.