GRADI SE NAJSKUPLJA DIONICA

Punom autocestom od Zagreba do Graza od sredine 2018.

30.01.2014 u 14:13

Bionic
Reading

Prema izračunima i planovima poduzeća DARS koje upravlja slovenskim autocestama, autocesta od mjesta Dražinci do slovensko-hrvatskog graničnog prijelaza Macelj/Gruškovje trebala bi biti dovršena do početka turističke sezone 2018. godine, a stajala bi 207 milijuna eura

Riječ je o zadnjem potezu bez autoceste na trasi Zagreb-Maribor-Graz. Gradnja će biti skupa jer je na tom potezu zbog morfologije i geologije terena potrebno napraviti 50 mostova te dvocjevni tunel dužine 110 metara, navodi u četvrtak poslovni list 'Finance' koji se poziva na upućene u DARS-u i projektante.

Tako cijena kilometra autoceste na tom potezu iznosi čak 15,9 milijuna eurapo kilometru, što je za pet milijuna više od prosječne cijene gradnje autocesta u Sloveniji, ali i više od cijene po kojoj se gradi u susjednoj Austriji, navodi list.

DARS je za dokumentaciju i otkup zemljišta na trasi već osigurao 25 milijuna eura, a prva bi se od triju etapa na trasi Dražinci-Macelj počela graditi već krajem ove godine ne bude li zapleta pri izboru građevinske tvrtke koja će u posao biti uključena, navodi list.

Prva etapa bila bi završena 2016. godine, a do sredine 2018. odnosno do početka turističke sezone te godine bila bi završena i autocesta u cjelini.