ni na čijoj listi

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić: Ne izlazim na parlamentarne izbore

18.10.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Pulski gradonačelnik Filip Zorićić u srijedu je potvrdio da neće izaći na parlamentarne izbore i da "neće biti ni na čijoj listi" opovrgnuvši informaciju u jednom tjedniku da se "sve dogovorio s premijerom Plenkovićem"

"Svi snovi i sanjarenja kolegica iz Gradskog vijeća da je Pula meni prolazna stanica i da jedva čekam ići u Zagreb - nisu istiniti. Vidjet ćemo u konačnici tko želi ići u Zagreb i kome je stalo do fotelja. Volim ovaj grad, u ovom gradu živim, radim 24 sata pošteno svoj posao s greškama, problemima ali i ponekim dobrim stvarima", rekao je Zoričić na konferenciji za novinare u Puli te potvrdio da "definitivno" ne ide na parlamentarne izbore.

Povezivalo ga se, kaže, s raznim strankama, iako dobro surađuje i s Ivicom Puljkom i Dariom Hrebakom i županom Markom Jelićem.

"Ostajem u Puli, a što će biti za dvije godine ocijenit će građani", rekao je. "Grad nisam ja, ja sam prvi zamjenjiv".

Najavio je za 24. listopada novi sastanak na temu restrukturiranja trgovačkog društva Kaštijun te prezentaciju izrade gospodarenja otpadom na području Istarske županije do 2028., a sve vezano uz Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Također je najavio nove stope poreza na dohodak prema kojima bi povećanje prihoda od paušalnog poreza išlo za financiranje predškolskog odgoja. Potvrdio je da će se pomoćnicima u nastavi u osnovnim školama povećati satnica, za što su novčana sredstva uvrštena u proračun za 2024.

Podsjetio je da su u Puli u tijeku brojni radovi: obnova Istarskog narodnog kazališta, obnova više zgrada u sklopu projekta Dolcevita, parkiralište u Banovčevoj ulici, rekonstrukcija Tršćanske ulice, dječji park na križanju Vukovarske i Nobileove ulice, izgradnja igrališta u Valici.

"Jednom riječju - radi se", naglasio je Zoričić.

Nova pravila ponašanja na pulskim plažama - bez alkohola i toplessa

Aktualna tema ovih dana u Puli su nova pravila ponašanja na pulskim plažama, koja su u fazi nacrta i javnog savjetovanja. Platforma Možemo! već ima primjedbe jer smatra da su pojedine odredbe konzervativne i kao dokaz ističu zabranu ispijanja alkohola i zabranu toplessa na plažama.

"Pula nije jedini grad koji predviđa takva rješenja. Tu su još Makarska, Vodice i Mali Lošinj. Nitko od njih nije konzervativan, samo ja sam konzervativan", odgovorio im je Zoričić i cijelu priču Možemo nazvao politiziranjem.

"Na nama je da čuvamo plaže, da ljudi budu sigurni i da se dobro osjećaju. Naravno da nitko neće raditi problem onome tko dođe na plažu, ali za divljaštvo će netko morati odgovarati. Savjetovanje u tijeku, odluke se mogu korigirati i mijenjati", rekao je.

Za Možemo je još ustvrdio da nisu konstruktivna oporba i da stalno "pucaju ćorke", a da Inicijativu za Lungomare koriste za svoje političke poene. "Oni su politička prevara", smatra Zoričić.