ODABRAO TIHOMIR OREŠKOVIĆ

Puljiz: Pomoći ću premijeru da ima kontrolu

05.03.2016 u 18:21

Bionic
Reading

Da bi poboljšao koordinaciju rada među resorima u cilju što kvalitetnije pripreme reformi, Jakša Puljiz bit će idući tjedan imenovan za CIO-a (chief integration officer) premijera Tihomira Oreškovića. Ono što, pored same novoustanovljene funkcije, posebno privlači pažnju medija jest da je riječ o zamjeniku bivšeg ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Vlade Branka Grčića i da ga je premijer odabrao bez sugestija Domoljubne koalicije i HDZ-a. Čime će se točno baviti u Banskim dvorima, Puljiz je objasnio gostujući u Dnevniku N1 televizije, istaknuvši da je riječ o tehničkom poslu

'Posao u uredu premijera, prije svega, ima za svrhu poboljšati koordinaciju rada među resorima, bolje povezivanje zajedničkih tema, ali i što je najvažnije, da se napravi što kvalitetniji posao u pripremi reformi koje smo obećali Europskoj komisiji prošle godine te postavljanje nacionalnog programa reformi za 2016. godinu - to je okosnica mog posla', kazao je Puljiz gostujući u Dnevniku N1 televizije

Kazao je da je dodatni zadatak 'koordinacija i praćenje najvažnijih strateških projekata u Hrvatskoj i, naravno, da premijer ima apsolutnu kontrolu i informacije oko samog tijeka i priprema tih projekata'. Na pitanje po čemu će taj posao biti različit od onoga koji je obavljao u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, Puljiz je kao ključnu razliku naglasio da će 'fokus biti usmjeren na same reforme i projekte, dok će veliki, tehnički dio poslova na EU fondovima ostati iza njega'.

Hoće li Puljiz koordinirati Karamarka i Petrova?

S obzirom na brojne trzavice i teškoće u (ne)komunikaciji između članova vladajućih stranaka, a napose dvojice potpredsjednikâ Vlade, onoga prvoga Tomislava Karamarka te onoga bez broja Bože Petrova, javnost se pita ima li Puljizov angažman ikakve veze s posredovanjem između spomenutog dvojca, no on je odbacio tu mogućnosti podcrtavši da je riječ o 'tehničkom poslu'. 'Moj glavni zadatak je da, kad govorimo o konkretnim reformama, osiguramo da one budu najbolje pripremljene i da se vrše u skladu sa zacrtanom dinamikom. To je vrlo operativna vrsta posla'.

Upitan kako je došlo do suradnje između njega i premijera, jer svi ostali su došlo po preporuci nekog drugog iz Domoljubne koalicije i Mosta, a njega je odabrao premijer, Puljiz je kazao da je 's Oreškovićem dosta razgovarao o problematici EU fondova i Europskog semestra, odnosno pripremama, planiranju i provedbi reformi u Hrvatskoj i kroz te kontakte došlo i do ove suradnje'.

Grčić: Puljiz je profesionalac

Puljiz je, podsjetimo, doktor znanosti s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, a Grčić ga je doveo u Ministarstvo kao nestranačkog stručnjaka. Upoznali su se na Ekonomskom fakultetu u Splitu gdje je Puljiz bio Grčićev doktorand nakon što je magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Komentirajući najavu da će Orešković idućega tjedna imenovati Puljiza za svog CIO-a (chief integration officer) odnosno osobu koja će koordinirati rad svih ministarstava Grčić je novinarima jutros pred središnjicom SDP-a kazao da je 'Puljiz profesionalac, nestranački čovjek i sigurno da u ovom trenutku najviše može doprinijeti Hrvatskoj'.

No, upozorio je i kako je očito da Vladi nedostaje netko tko bi koordinirao gospodarstvo, investicije, EU fondove i europski semestar jer nema potpredsjednika za gospodarstvo: 'Ovo je jedna vrsta bypassa, a što se tiče kolege Puljiza, mislim da je on dobar izbor jer ima četiri godine iskustva na vrlo teškim poslovima koje je obavljao sa mnom, na pripremi EU fondova, izradi programskih dokumenata, praćenju cijelog procesa. Moje Ministarstvo bilo je oslonac za cjelokupni europski semestar i cjelokupnu koordinaciju koju sam u Vladi obavljao i tu je Jakša odradio sa mnom velik posao'.