štedi prostor

U Puli će se parkirati u rotacijskoj garaži: Radi preko aplikacije, otkriveno koliko će koštati

20.02.2024 u 09:10

Bionic
Reading

Tvrtka Pula Parking, koja upravlja parkiralištima u tom gradu, u probni je rad pustila rotacijsku garažu - prvu i jedinu u Hrvatskoj

Rolo parking praktična je i sigurna tehnologija koja štedi prostor. Na šest nekadašnjih parkirališnih mjesta sada se može smjestiti 30 vozila.

'To su tri rolo garaže, u svaku stane po 10 vozila, gdje se naizmjence izmjenjuju, a ulazak je reguliran rampama gdje se čitaju registarske oznake, pri čemu se koristi aplikacija kako bi se vozila uparkirala unutra i vratila nakon završenog parkiranja', objasnio je Boris Agatić, pomoćnik direktora Pula Parkinga, javlja HRT. Rotacijska garaža nalazi se na kraju Premanturske ceste, jednog od glavnih ulaza u grad. Testirana je na udare vjetra, pa i potres.

'Upravo sada vršimo atest prije tehničkog pregleda, sigurnost je osigurana, a vidi se ovdje kako smo 10 vozila smjestili gore i ništa se ne događa, sve je sigurno', rekao je Agatić. Riječ je o hrvatskom projektu.

  • +6
Rotacijska garaža u Puli Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

'Motore su patentirali Hrvati, zanimljivo je da imaju samo 9,2 kilovata, potrošnja im je minimalna, možemo ih unaprijediti i da budu punionice za električna vozila', istaknuo je Manuel Brumnić, zamjenik rukovoditelja javnih parkirališta.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić

Tehnički pregled dogovoren je za četvrtak, a koji dan poslije počet će probna faza za građane, i to besplatno. Za početak će im pomagati djelatnici. Garaža će se koristiti preko spomenute aplikacije, putem koje će se moći i rezervirati mjesto. Kad se Puljani naviknu na njeno korištenje, počet će i naplata - euro zimi, a 1,60 euro ljeti.