vila dalmacija

Puljak htio crowdfundingom podmiriti kaznu, Povjerenstvo ga odbilo

03.07.2023 u 11:50

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak planirao je crowdfunding kampanjom podmiriti kaznu građevinske inspekcije, no Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ga je odbilo jer bi se radilo o 'nedopuštenom daru'

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak zatražio je mišljenje od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa smiju li građani pomoći podmiriti kaznu građevinske inspekcije pomoću crowdfunding kampanje na društvenim mrežama.

'U podnesenom zahtjevu obveznik navodi kako je rješenjima građevinske inspekcije, kao odgovorna osoba, kažnjen iznosima dva puta po 100.000 kuna za propuste koje nije napravio on već njegovi prethodnici te da navedene kazne mora platiti osobno', pisao im je među ostalim, piše Dalmatinski portal. Tvrdio je da su mu građani sami ponudili pomoć u plaćanju kazni kreiranjem crowdfunding kampanje.

Povjerenstvo ističe kako bi se u slučaju da građani plate kaznu najvjerojatnije radilo o donacijskom modelu koji se i inače koristi prilikom humanitarnih kampanja. 'Zatražili smo dostavu rješenja temeljem kojih je obvezniku naloženo plaćanje kazne, međutim, navedena rješenja nisu dostavljena Povjerenstvu', dodaju.

S obzirom na to da bi temeljem modela crowdfundinga građani obvezniku posredno ili neposredno uplaćivali novac, a da se ne radi o uobičajenim darovima, obveznik navedeno ne može primiti jer se radi o nedopuštenom daru', kažu iz Povjerenstvo o sprječavanju sukoba interesa. Podsjetimo, Puljak je kažnjen zbog radova na Vili Dalmaciji u park šumi Marjan.