OPET NA UDARU

Ivošević za tportal: Prijetio je da će me 'riješiti'

29.06.2023 u 21:16

Bionic
Reading

Nakon što je napadnut u centru grada, splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević za tportal je opisao što se dogodilo. 'Sjeo sam u jedan ugostiteljski objekt, a iz drugog je izašla osoba koja mi je dobacivala, verbalno me napadala, izvrijeđala. Više puta je izlazio i vraćao se. U jednom trenutku je triput zamahnuo šakom prema meni, no refleksi su proradili pa sam izbjegao udarce i nemam značajnijih ozljeda', rekao je Ivošević za tportal

'Do dolaska policije još nekoliko puta je izlazio, vrijeđao i prijetio da će me 'riješiti'. Osobu ne poznajem, nikad u životu s njom nisam razgovarao', rekao je Ivošević. Kako je potvrdio tportalu, podnio je prijavu za napad i prijetnju.

'Povod napadu je odluka o komunalnom redu iz prosinca prošle godine. Često se suočavamo s verbalnom agresijom, ali rijetko kada se prijeđe s riječi na djela, kao što se danas dogodilo', kazao je.

Kako neslužbeno doznajemo, radi se o voditelju poslovanja restorana u Dioklecijanovoj palači kojemu je, na njegovom prijašnjem poslu, komunalnim odlukama ukinuto pravo postavljanja stolova i stolica u uličici u samoj Palači.

A vlasnik ovog restorana, njegov poslodavac, također se nije dobro proveo nedavnim uvođenjem reda u gradskoj jezgri: potpuno mu je ukinuto pravo postavljanja štekata na centralnom gradskom trgu, Pjaci, što su još desetljeće ranije tražili konzervatori.

Najnoviji incident dogodio se kada je Ivošević u društvu nekoliko komunalnih redara prolazio ovim dijelom grada i sjeo u baštu jednog kafića. Napadač je, kako su nam prepričali očevici, u nekoliko navrata izlazio iz restorana i prilazio dogradonačelniku vrijeđajući ga. Potom je izašao i vlasnik, ispričavajući se zbog situacije, no napadač je upravo tada ponovno došao iz restorana i nekoliko puta zamahnuo šakama prema Ivoševiću uz nove uvrede, pa i prijetnje.

Nije ga izravno pogodio, ali najmanje jednom jest okrznuo. Srušile su se neke stolice, nastao je nered. Policiju je pozvao sam Ivošević, a potom su svi akteri otišli u policijsku postaju.

Napadač na triježnjenju u policijskoj postaji

Dalmatinski portal piše da je napadaču izmjereno više od 1,3 promila alkohola u krvi, pa se sada trijezni u postaji. Kada dođe sebi, nad njim će se provesti kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela prijetnje.

Gradonačelnik Ivica Puljak za tportal je potvrdio napad na svoga zamjenika. 'Izloženi smo čestim prijetnjama, ali fizički napad je zaista preko svake granice. Uvođenje reda očito zahtijeva veliku količinu živaca', rekao nam je Puljak.

  • +6
Turisti u Splitu 2023. Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Inače, Split je od početka sezone suočen s incidentima u kojima sudjeluju i alkoholizirani turisti. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je na Media servisu da gradonačelnik Puljak za vlastitu nesposobnost krivi nekog drugog i da nema plan kako razvijati turizam u gradu. Puljak mu nije ostao dužan.

'HDZ je upravljao gradom dugi niz godina, županijom upravljaju 32 godine i Hrvatskom manje-više sve to vrijeme i oni su kreirali sav taj nered koji mi sad ispravljamo. A gospodin Božinović je bio jučer u gradu Splitu i umjesto da je pomogao, da je pitao što može napraviti da pomogne jer policija ima najviše instrumenata za uvođenje javnog reda i mira, on se na to uopće nije osvrtao, a onda nas HDZ, njegov HDZ lokalni napada kao da smo mi za sve to krivi. Kad nas se već napada, kad i mediji bliski vlasti reproduciraju 10-ke članaka i afere koje niti ne postoje svaki dan, mi smo na to navikli, nama je to život', rekao je Puljak večeras za Dnevnik Nove TV.

'Ne kritiziramo lokalnu policiju, mislimo da ona stvarno dobro radi svoj posao koliko može, ali nedostaje im ljudi i sredstava. Za to je odgovoran ministar Božinović, ali i Ministarstvo kulture koje je dozvolilo disco barove i klubove po centru grada. Konzervatori koji su to odobrili bez da su pitali gradske vlasti', rekao je za kraj.