mizeran odaziv

[FOTO] Pula: Do 11 sati na referendum o gradnji hotela izašlo 7,17 posto glasača

09.10.2022 u 12:03

Bionic
Reading

Prema prvim podacima Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma, do 11 sati u Puli je na biračka mjesta izašlo 3.493 glasača, odnosno 7,17 posto građanki i građana Pule.

Naime, Puljani se danas trebaju izjasniti jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

Radi usporedbe, na zadnjim lokalnim izborima u Gradu Puli koji su održani 16. svibnja prošle godine do 11.30 sati izašlo je 12,4 posto birača.

"Sve se odvija u najboljem redu, bez ikakvih ekscesa te vjerujem da će tako ostati i do 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta" - kazao je predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Igor Rakić.

Glasački odbori na 51 biračkom mjestu bit će otvoreni, kao i za izbore, do 19 sati. Mogućnost glasanja ima 48.713 Puljanki i Puljana, a da bi ishod referenduma bio valjan mora izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana.

Referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno- poslovnih građevina?".

  • +12
Referendum u Puli Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

Ukupno je prijavljeno 18 promatrača i promatračica iz udruge Zelene Istre i stranke Možemo, koji će nadzirati provedbu referenduma.

Građanska inicijativa za referendum o Lungomareu u svibnju je prikupila više od 11 tisuća potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama, a Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom.

Prvi rezultati referenduma trebali bi biti poznati u 21 sat za kada Gradsko izborno povjerenstvo za provedbu lokalnog referenduma zakazalo konferenciju za novinare.