temperaure idu u nebo

Pržiona u Hrvatskoj, DHMZ izdao crveni alarm zbog toplinskog udara

20.06.2024 u 06:51

Bionic
Reading

Hrvatsku je zahvatio prvi ovogodišnji toplinski val. U četvrtak će biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Na Jadranu će puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne ponegdje prolazno i jak. Danju vruće uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 36 °C, u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i malo višu.

U petak će biti pretežno sunčano s povremenom umjerenom naoblakom, osobito na zapadu gdje su potkraj dana mogući pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 18 do 23, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna od 35 do 40 °C.

DHMZ je izdao i upozorenje gdje će se najsnažnijje osjetiti toplinski val. U četvrtak na području grada Knina bit će velika opasnost od toplinskog udara, a u petak se predviđa najveća moguća razina, 'vrlo velika opasnost' na području Karlovca, Knina, Splita i Dubrovnika.

"Idućih dana na kopnu će vrijeme biti u znaku toplinskog vala. Prevladavat će sunčano i vruće, s vrhuncem toplinskog vala u petak - od kada atmosfera više neće biti posve stabilna, pa su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. I na Jadranu obilje sunčana vremena te vrlo topla i vruća. Uz visoke dnevne temperature noći će biti tople s temperaturom mjestimice višom i od 25 °C, što će nekima otežavati dobar san. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, u petak prolazno jugozapadni.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

  • +11
Vrućina i turisti u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu , nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak, a već ranije se mogao uočiti na satelitskim snimkama, objavili su iz DHMZ-a na društvenim mrežama.