novi stari predsjednik

Prvi rezultati: Al-Sisi pobjeđuje na predsjedničkim izborima u Egiptu

29.03.2018 u 11:19

Bionic
Reading

Prvi rezultati pokazuju da predsjednik Abdel Fatah al-Sisi vodi na egipatskim predsjedničkim izborima s 21,5 milijuna dosad osvojenih glasova, objavio je u četvrtak državni list Akhbar el-Youm

Sisi se natjecao gotovo sam, jer su svi njegovi ozbiljni protukandidati uhićeni ili zastrašeni pa se očekuje njegova glatka pobjeda za drugi četverogodišnji mandat.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je i posljednji poziv biračima da glasaju u nadi da će povećati izlaznost kako bi Sisijeva pobjeda dobila legitimnu težinu.

Jedini protukandidat, uvršten u posljednji trenutak prije zaključenja prijavnih kandidatura, malo poznati političar Musa Mustafa Musa dobio je 721.000 glasova, piše list.

Musa, koji je i sam Sisijev pristaša, vjerojatno je, prema tvrdnjama kritičara, uključen kako bi izbori dobili izgled demokratskog natjecanja.

U Egiptu pravo glasa ima 60 milijuna ljudi, a neki su birači priznali da su bili plaćeni za glasanje ili su dobili poticaje u drugom obliku.

Konačni rezultati očekuju se u ponedjeljak.

Građani glasaju trećeg i posljednjeg dana predsjedničkih izbora u Egiptu Izvor: Pixsell / Autor: Mahmoud Abdelghany/DPA/PIXSELL