Nehumana smrtna kazna

Prvi put u povijesti čovjek pogubljen dušikom: 'Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom'

26.01.2024 u 05:34

Bionic
Reading

Kenneth Eugene Smith (58) postao je prva osoba u SAD-u pogubljena dušikom. Smrtna kazna je izvršena u četvrtak navečer u državi Alabama. Novu metodu povjerenik UN-a za ljudska prava ocijenio je nehumanom

Kenneth Smith proglašen je mrtvim u 20.25 sati u četvrtak navečer nakon što je kroz masku udahnuo čisti dušik.

Pogubljenje je trebalo početi u 18 sati po lokalnom vremenu u Holman Correctional Facility u Atmoreu, Alabama, ali je odgođeno jer je američki vrhovni sud razmatrao njegovu posljednju žalbu. Nešto prije 20 sati žalba je odbijena.

Smith je jedan od rijetkih ljudi u suvremenoj Americi koji je dva puta odveden na pogubljenje. Prvi pokušaj dogodio se u studenom 2022., kad je u zatvoru Holman trebao biti ubijen smrtnom injekcijom. No kako je imao brojne posjekotine po rukama, nisu mu uspjeli pronaći venu. Smrtna presuda istekla je istog dana u ponoć.

Nekoliko dana prije nego što je pogubljen, Smith je rekao Guardianu u telefonskom razgovoru iz zatvorske ćelije da nije spreman umrijeti. Dijagnosticiran mu je PTSP uzrokovan prvim neuspjelim pokušajem njegova pogubljenja, a patio je od nesanice i tjeskobe.

U završnoj izjavi Smith je rekao: 'Noćas Alabama čovječanstvo tjera da napravi korak unazad. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom.'

Napravio je znak 'Volim te' rukama prema članovima obitelji koji su bili svjedoci. 'Hvala vam što me podržavate. Volim, volim vas sve', rekao je Smith.

Smith je jedan od dvojice muškaraca koji su 1989. osuđeni za ubojstvo propovjednikove supruge Elizabeth Sennett, izbodene i pretučene na smrt, za što je egzekutorima plaćeno 1000 dolara.

Godine 1996. porota je kao kaznu preporučila doživotni zatvor bez pomilovanja, ali je sudac odbacio njihovu odluku i osudio ga na smrt. Na suđenju je priznao da je bio prisutan kada je žrtva ubijena, ali je tvrdio da nije sudjelovao u tome.