kao na traci

Treće vješanje u tjedan dana - Singapur pogubio muškarca zbog droge

03.08.2023 u 08:56

Bionic
Reading

Singapur je pogubio 39-godišnjeg muškarca koji je osuđen za trgovinu heroinom u tom gradu-državi. Riječ je o trećem izvršenju smrtne kažne u nešto više od tjedan dana

Mohamed Šaleh Adul Latif osuđen je na smrt zbog posjedovanja oko 55 g heroina "u svrhu trgovine" 2019. godine.

Smtrna kazna vješanjem e izvršena u četvrtak, priopćeno je iz singapurskog Državnog ureda za droge, prenio je The Guardian.

Prema sudskim dokumentima, Mohamed Šaleh je prije uhićenja 2016. radio kao dostavljač. Tijekom suđenja tvrdio je da je vjerovao da dostavlja krijumčarene cigarete za prijatelja kojem je dugovao novac.

Šaleh je 16. zatvorenik koji je osuđen na smrt otkako je vlada nastavila s pogubljenjima u ožujku 2022. nakon dvogodišnje pauze tijekom pandemije Covid-19.

Pogubljenje – peto vješanje ove godine – izvršeno je manje od tjedan dana nakon što je Singapur pogubio prvu ženu u gotovo 20 godina zbog trgovine drogom unatoč osudi skupina za ljudska prava. Saridewi Binte Djamani, 45-godišnji Singapurac, pogubljen je u petak je posjedovao 30 grama heroina s namjerom prodaje.

Muškarac, Mohd Aziz bin Husain, 57, obješen je dva dana ranije zbog trgovovanja s oko 50 grama heroina.

Ujedinjeni narodi osudili su vješanja i pozvali Singapur da uvede moratorij na smrtnu kaznu.

Unatoč rastućem međunarodnom pritisku po tom pitanju, Singapur inzistira na tome da je smrtna kazna učinkovito sredstvo odvraćanja od trgovine drogom.

Bogato financijsko središte ima neke od najstrožih zakona protiv droga na svijetu - trgovina više od 500 grama kanabisa ili više od 15 g heroina može rezultirati smrtnom kaznom.