SUSPENZIJA SAVJETNIKA ZA URBANIZAM

Prvi poraz Željka Keruma ili urbanistički kolaps?

16.11.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Bez posebnog interesa medija i javnosti, od proteklog se tjedna odvija možda ključan sukob i sučeljavanje različitih koncepcija arhitektonskog i urbanističkog razvoja u Splitu. Riječ je o slučaju suspenzije savjetnika za urbanizam, inženjera građevine Zdenka Dvornika nepuna dva mjeseca nakon imenovanja na funkciju u Banovini

Željko Kerum, splitski gradonačelnik, s lakoćom se odrekao usluga Zdenka Dvornika, savjetnika za urbanizam kojeg je sam postavio na tu funkciju. Pritom je izjavio da je to učinio jer se Dvornik nije držao onoga što je dogovoreno, što suspendirani savjetnik odlučno odbacuje. On tvrdi da je izvršio potrebne izmjene oko provođenja arhitektonskih i urbanističkih natječaja.

Podsjetimo da je riječ inicijativi da se izmijeni pravilnik o provedbi arhitektonskih i urbanističkih natječaja u situaciji kada ih

Kerum se neće predomisliti

U kratkom razgovoru za tportal.hr, Zdenko Dvornik, suspendirani savjetnik, izjavio je da je siguran da gradonačelnik Željko Kerum, čiji stav i način rada je upoznao tijekom kratke suradnje, neće izmijeniti vlastitu odluku o novom načinu provođenja arhitektonskih i urbanističkih natječaja u kojima je investitor Grad, a kojom se razvlašćuje Jurica Jelavić i DAS.

raspisuje Grad, prema kojem je dosad većinu članova komisije imenovao DAS, Društvo arhitekata Split. Dvornik tvrdi da tom izmjenom provodi odluku krovne udruge arhitekata Hrvatske UHA, Udruge arhitekata Hrvatske. Pravilnik UHA predviđa da Grad kao investitor i nositelj natječaja imenuje većinu članova komisije s točno određenim parametrima koliko je ovlaštenih arhitekata među članovima.

Jurica Jelavić

Pravilnik UHA je i usklađen s važećom regulativom o natječajima i javnoj nabavi u Europskoj uniji. Presedan u Splitu, prema kojem DAS imenuje većinu u komisijama,  posljedica je dogovora čelnika te udruge Jurice Jelavića i sada pokojnog bivšeg gradonačelnika Zvonimira Puljića iz HDZ-a u tada zadatim okolnostima. Odlukom Zdenka Dvornika prema kojoj Grad imenuje većinu su zapravo razvlašteni Jelavić i DAS koje je, sada već suspendirani savjetnik, prozvao za sustavno devastiranje Splita zadnjih deset-petnaest godina.

Utjecajni Šundov

Kao argument za svoju tvrdnju o sustavnoj devastaciji kao konstanti djelovanja DAS-a, Dvornik je naveo da je dovoljno pogledati rezultate njihovog rada po gradu. Jurica Jelavić je tu odluku proglasio gafom nesposobnog savjetnika i najavio skoru promjenu rečene odluke. Ovih dana polemika između Dvornika i Jelavića na trenutke je izgledala kao osobni sukob dvojice utjecajnih pripadnika građevinskih lobija u gradu.

Po kuloarima u Banovini se priča da je Jelavić često dolazio u zgradu, vršeći pritisak na dogradonačelnika Juru Šundova, koji donosi gotovo sve operativne odluke gradske vlasti. Razlog za tako veliki utjecaj Šundova, po riječima djelatnika u Banovini, činjenica je da gradonačelnik Željko Kerum rijetko dolazi u svoj ured zbog poslovnih i privatnih obaveza.

Natječaji su veliki biznis

Zdenko Dvornik

Što god da je u pitanju, Kerum je suspendirao svog savjetnika. To ni izbliza nije beznačajan pokazatelj, urbanistički i arhitektonski natječaji i gradnja u Splitu su zapravo veliki i ozbiljan biznis; sve ove dosadašnje priče oko vrtića, besplatnih knjiga i božićnica za umirovljenika su sitniš i sporedan posao. Najveći novac će se tek zavrtjeti oko novih natječaja, projekata i gradnji na zapadnoj i istočnoj obali gradske luke, Kopilici, na Starom placu, Parku mladeži i još nekim lokacijama.

Zanimljiv je i plan legalizacije divlje gradnje u predgrađima Splita i to je još jedan posao na kojem će se također okrenuti ogromni novci. Kerumovo žrtvovanje savjetnika za urbanizam je vjerojatno indikator snage građevinskog lobija u Splitu.

Sprega dijela članova DAS-a na čelu s Jelavićem sa istaknutim građevinskim tvrtkama se pokazala kao pretvrd orah za novu vlast, a možda se radi o planiranom igrokazu. Treba vidjeti narednih dana hoće li Kerum poništiti vlastitu odluku o izmjeni uvjeta raspisivanja natječaja kojom aktualni gradonačelnik dobiva velike ovlasti, ali i odgovornost.

Urbanistički nepismena vlast

Sociolog Mirko Petrić ističe da bi rezimirajući djelatnost Društva arhitekata Splita u razdoblju u posljednjih deset godina, moglo reći da je ono – u isto vrijeme dok su neki istaknuti lokalni arhitekti sudjelovali u urbicidu – kao strukovna udruga inzistiralo na natječajima i održavanju profesionalnih standarda.

'Ta situacija jedan je od paradoksa splitskog tranzicijskog urbanizma i arhitekture. U doba prethodnog Jelavićevog mandata, DAS se suprotstavio ozloglašenom projektu AFCO, u doba kasnijeg predsjedanja Dražena Pejkovića to je društvo ipak odigralo pozitivnu korektivnu ulogu pri donošenju splitskog GUP-a. No, u posljednje vrijeme, točnije u Kerumovom gradonačelničkom mandatu, Društvo očigledno klizi u klijentelizam. Pristajanje da u žirijima za gradske projekte bude veći broj predstavnika Grada od predstavnika struke jedan je od ustupaka učinjenih arhitektonski i urbanistički nepismenim vrhovima aktualne splitske vlasti.

Treba se nadati da će Društvo naći snage za preokretanje ovakve politike, u suprotnom će i ono biti suodgovorno za sve negativno što klijentelizam i političko udvorništvo donose. Stanje bi u takvom scenariju bilo i gore nego što je bilo dosad jer bi, uz arhitekte, kapitulirala i njihova udruga', zaključuje Petrić.

Izigravanje obećanja

Suspenzijom savjetnika je već nagovijestio svoju odluku i pravo pitanje je radi li se o prvom ozbiljnom porazu Željka Keruma u provedbi obećanja o promjeni ponašanja gradske vlasti ili o lukavom taktičkom uzmaku. Privatna afera kojom je pokazao da ne mari za kršćanske vrednote koje je u kampanji prezentirao kao osobni svjetonazor te način vođenja Hajduka po HDZ-ovom obrascu već su dvije točke programa na kojima je obmanuo svoje birače. Pristajanje na ucijene ili paktiranje s građevinskim lobijem bio bi treći slučaj izigravanja obećanja iz predizborne kampanje.

Još ozbiljniji problem od možebitne Kerumove nemoći u sukobu s građevinskim lobijem bi bilo njegovo priključenje, obostrani klijentelizam, pa i preuzimanje inicijative u toj interesnoj skupini.

Napuljski scenarij

Rezultati djelovanja DAS-a i bivših političkih struktura po Splitu su u pojedinim fazama bili pogubni po kvalitetu života i urbanitet grada pod Marjanom. Prisjetimo se samo drastičnih devastacija po Žnjanu, Zenti i prostoru između dviju bolnica, slučaja franjevačkog klerikata, zgrade na Lazarici i desetaka manje razvikanih objekata upitne arhitektonske i urbanističke kvalitete. U nekim fazama, moramo istaknuti, DAS je bio i kvalitetni korektiv.

Eventualna sprega Željka Keruma, DAS-a predvođenog Jelavićem i pridruženog lobija građevinara bi označila konačan udarac urbanitetu Splita i definitivno otklizavanje u model razvoja grada na način koji je, primjerice, rezultirao kolapsom u Napulju, za razliku od pozitivnog primjera Barcelone. To nisu slučajno odabrani primjeri, to su realizirane situacije u uvjetima razvoja sličnima onim splitskima.

Odgovor na to pitanje ćemo dobiti za koji dan, mada su potezi proračunatog poteštata predvidivi. Tu činjenicu prepoznaju i neki dojučerašnji članovi HDZ-a i Kerum računa s prebjezima iz te stranke, čime će dodatno potvrditi većinu svoje liste u Gradskom vijeću. Ono što nije predvidivo je reakcija medija i javnosti na pitanje koje je kudikamo važnije od saznanja kako vodi Hajduk, tko je njegova nova odabranica ili kako se splitski gradonačelnik snalazi na relaciji jahta-punica-Banovina.