glasanje navečer

Prvi korak: U Kongresu započela rasprava o opozivu Trumpa

18.12.2019 u 15:52

Bionic
Reading

U američkom Kongresu, točnije u Zastupničkom domu Kongresa započela je dugoočekivana rasprava o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, a glasovanje se očekuje u večernjim satima po američkom vremenu

Zastupnici Zastupničkog doma raspravu su započeli iza 15 sati po hrvatskom vremenu, a prvih sat vremena trebali bi debatirati o samim pravilima rasprave, odnosno odrediti koliko će koji zastupnik moći govoriti na raspravi.

Nakon toga trebali bi preći i na samu raspravu o dvije točke opoziva. Rasprava o samim točkama može trajati sveukupno šest sati, i vrijeme mora biti jednako podijeljeno prema Demokratima i Republikancima.

Demokrati optužuju predsjednika za zloporabu svog položaja zbog zahtjeva Ukrajini da 'iskopa' prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. Prema drugoj točki, optužen je za ometanje istrage Kongresa.

Republikanci su odbacili obje optužbe za opoziv predsjednika i rekli da nije učinio ništa pogrešno.

Zastupnički dom može pokrenuti opoziv običnom većinom, ali će na suđenju u Senatu za zbacivanje predsjednika biti potrebna dvotrećinska većina. S obzirom da u Senatu, za razliku od Zastupničkog doma vladaju Republikanci, teško je vjerovati da bi oni mogli podržati opoziv. Rasprava u Senatu očekuje se sljedeće godine.

Demokrati će nastojati pozvati četiri svjedoka na suđenje u gornjem domu parlamenta, uključujući bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltina i šefa osoblja u Bijeloj kući Micka Mulvaneya. Republikanci se tome protive.

Ovo je treći pokušaj opoziva nekog američkog predsjednika.

  • +21
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO