POVIJESNO 'DA'

Prvi gay par sklapa brak u Francuskoj

29.05.2013 u 15:16

Bionic
Reading

Prvi brak homoseksualnog para sklopit će se u srijedu u Francuskoj, čime će se u djelo provesti zakonska reforma kojom se omogućavaju brakovi i usvajanje djece istospolnim parovima

Vincent Autin (40) i Bruno Boileau (30) reći će si 'da' u srijedu popodne u gradskoj vijećnici Montpelliera, u prisustvu stotina uzvanika među kojima ministrice za prava žena i glasnogovornice vlade Najat Vallaud-Belkacem, koja dolazi 'u privatnom svojstvu', te novinara iz svjetskih medija.

'Pozvao sam samo svoje prijatelje i obitelj. Nismo željeli 'populariziranje' našeg braka', objasnio je u utorak Vincent Autin.

Veliki broj policajaca i žandara pazit će na sigurnost obreda, tri dana nakon prosvjeda protivnika homoseksualnih brakova na ulicama Pariza u okviru kojih je u nedjelju okupljeno 150.000, po procjenama policije, odnosno milijun osoba, po procjenama organizatora. Završen je žestokim incidentima sa snagama reda koje su izazvale male skupine krajnje desnice.

Zakon koji omogućava brak i usvajanje djece istospolnim parovima izglasan je u parlamentu 23. travnja. Objavio ga je 18. svibnja Francois Hollande nakon što ga je potvrdilo ustavno vijeće. Ukaz o njegovoj primjeni objavljen je u utorak u Službenom listu.