LANGER POREZNOJ:

'Provjerite Jakovčićevu imovinu!'

04.02.2013 u 18:01

Bionic
Reading

Pulski civilni aktivist Bruno Langer, koji je nedavno najavio da će se natjecati za parlament EU-a, uputio je danas medijima otvoreno pismo u kojem poziva ministra financija Slavka Linića da istraži, kako veli, nesrazmjer imovine i zarade istarskog župana Ivana Jakovčića. Langerovo pismo prenosimo u cijelosti

'Poštovani gospodine Linić, izjava Vaše šefice porezne uprave, gđe. Nade Čavlović-Smiljanec, objavljena sredinom prošlog mjeseca u hrvatskim medijima potaknula me je na ovo otvoreno pismo.
Gđa. Čavlović-Smiljanec izjavila je sljedeće: 'Kad porezna uprava primijeti nesrazmjer imovine i zarade, dužna je postupati, i to prema svim građanima jednako!'

Sukladno citiranom stavu šefice porezne uprave neobično je da porezna uprava još uvijek nije primijetila slučaj istarskog župana Ivana Jakovčića. Naime iz javno dostupnih podataka utvrđen je ogroman nesrazmjer imovine i prihoda aktualnog istarskog župana koji je u dvadesetak godina rada od dužnosničke plaće zaradio oko tri milijuna kuna dok je samo u nekretnine u gradu Poreču i selu Sv. Juraj, koje je njegovo privatno vlasništvo, uložio minimalno osam milijuna kuna.

Također iz javno dostupnih podataka vidljivo je da županov osobni dohodak iznosi do najviše 16.000 kuna mjesečno, s kojim ne može zadovoljiti ni trećinu svojih aktualnih mjesečnih obveza prema kreditnim zaduženjima. Usprkos višestrukom nesrazmjeru plaće i kreditnih obveza, on ipak uredno servisira svoje kredite, što nameće pitanje s kojim ekstra novcem to uspijeva!

Poštovani gospodine ministre, želim vjerovati da će te proklamiranu jednakost svih građana Hrvatske u postupku utvrđivanja nesrazmjera imovine i zarade istražiti i u ovome primjeru, bez obzira na to što se radi o osobi koja je vodeći dužnosnik u izvršnoj vlasti Istarske županije i predsjednik IDS-a, jedne od stranaka vladajuće koalicije', navodi se u pismu ministru financija RH. Osim ministru Liniću, Langer je pismo uputio na još nekoliko adresa, od nevladinih udruga do predsjednika RH Ive Josipovića.
237825,121878,118584,201190