POSLJEDNJI BRITANSKI ZATVORENIK

Proveo 10 godina u Guantanamu bez optužnice

13.02.2012 u 21:10

Bionic
Reading

Shaker Aamer je posljednji britanski zatvorenik u zloglasnom Guantanamu. Njegov odvjetnik boji se da bi mogao umrijeti prije podizanja optužnice

Shaker Aamer, državljanin Saudijske Arabije i posljednji britanski zatvorenik u zloglasnom Guantanamu, nakon deset godina još uvijek nije optužen, piše Independent. Aamer se, tvrdi njegov odvjetnik, 'raspada', i postoji mogućnost da neće ni doživjeti optužnicu, iako je njegovo puštanje odobreno još 2007. godine.

'Ovo je čovjek koji je proveo 10 godina u američkom zatvoru i bio strahovito zlostavljan kao i svatko u Guantanamu. On je ljudsko biće koje se polako raspada po šavovima', rekao je Clive Stafford Smith, koji zastupa Aamera u SAD-u, a posljednji ga je put vidio u studenome 2011.

'Logor jeke'

'Mogao bi umrijeti ondje... Malo bi ljudi dobilo 10 godina u zatvoru za ubojstvo koje nisu počinili, a kamoli 10 godina u zatvoru bez optužnice', dodao je.

Kako piše Independent, britanska je vlada potrošila 274.345 funti u sudskim borbama protiv Aamera, uključujući i uskraćivanje uvida njegovim odvjetnicima u dokaze koji bi mogli dokazati njegovu nevinost, što im je na kraju ipak dopušteno. Aamer i još nekoliko zatvorenika u Guantanamu su bili držani odvojeno od ostalih 'stanara', u posebnom dijelu zatvora pod nazivom 'Logor jeke'.

'Bili su držani u okrutnim, neljudskim i ponižavajućim uvjetima, uz kršenje Ženevske konvencije. Tim je muškarcima život bio jadan na svakoj razini, i potpuno drugačiji od načina na koji su drugi zatvorenici bili tretirani u glavnom dijelu', otkrio je David Remes, još jedan Aamerov američki odvjetnik.

Odluka u američkim rukama

Bilo je pokušaja da se Aamera prebaci u Saudijsku Arabiju, što bi ga odvojilo od žene i djece, koji još uvijek žive u Engleskoj, i najvjerojatnije rezultiralo još jednim boravkom u zatvoru. Aamer je odbio transfer i ostao u Guantanamu. U pismu supruzi 2008. godine napisao je kako ne želi provesti nimalo vremena u Saudijskoj Arabiji jer nije počinio ništa loše da bi bio u tom zlom mjestu.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova otkrio rekao je kako je Velika Britanija o Aamerovom slučaju raspravljala s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u prosincu prošle godine. Naglasio je kako je Velika Britanija predana radu na Aamerovom puštanju, ali je konačna odluka u rukama američkih vlasti.