POLICIJA UPOZORAVA

Provalnici i kradljivci vrebaju dok niste kod kuće

31.03.2011 u 17:14

Bionic
Reading

Vikendice, obiteljske kuće za vrijeme dok su vlasnici na poslu ili na putu te kuće zaposlenih u inozemstvu najčešće su mete provalnika i kradljivaca. Policija stoga preporučuje građanima da svoju imovinu dodatno zaštite, ugradnjom protuprovalnih vrata i prozora, postavljanjem alarmnog sustava, video kamera i slično te da njeguju dobrosusjedske odnose, jer upravo dobar susjed znači i sigurniji dom

U samo dva mjeseca ove godine na području Brodsko-posavske županije dogodilo se ukupno 176 kaznenih djela protiv imovine, od toga čak 96 teških krađa i 80 krađa, što je u prosjeku gotovo tri krađe na dan.

Prema policijskoj statistici u strukturi kaznenih djela općeg kriminaliteta najbrojnija su kaznena djela protiv imovine koja čine 70,9 posto ukupnog broja kaznenih djela. U okviru spomenutih kaznenih djela na području PU brodsko-posavske najbrojnije su teške krađe kojih je u prva dva mjeseca ove godine bilo čak 96. Ukupna razriješenost teških krađa počinjenih tijekom siječnja i veljače ove godine je čak 52,1 posto, što je znatno bolji rezultat nego u prva dva mjeseca prošle godine kada je razriješenost bila tek 34 posto.
Iako je broj teških krađa ove godine za jedan posto manji nego lani, broj krađa povećan je za čak 35 posto, pa ih je tako u prva dva mjeseca ove godine na području PU brodsko posavske bilo 80. Ohrabruje ipak podatak da je ukupna razriješenost ovogodišnjih krađa visokih 76,3 posto, dok je u 2010. godini iznosila tek 35,6 posto.

Policija stoga upozorava na pojačan oprez. Ako odlazite na neko vrijeme iz svoje kuće, najbolje je da je povjerite na čuvanje osobi od povjerenja, prijatelju, rođaku ili susjedu. Vrijedne dragocjenosti, novac ili nakit nikako ne ostavljajte u praznoj kući ili stanu nego ih, prije odlaska na godišnji odmor ili slično, pohranite u za to predviđen sef, ili kod povjerljivih osoba.

Prema policijskom izvješću, nisu rijetke ni provale i krađe u vikendice i kuće, unatoč tome što susjedi žive u njihovoj neposrednoj blizini. Naime, dobar dio ne tako dobrih susjeda zauzima poprilično pasivan stav, kao primjerice 'neka si susjed sam čuva svoje stvari', ne razmišljajući pritom da se provala već sutra može dogoditi i njima. Policija stoga preporučuje dobru komunikaciju sa susjedima, jačanje dobrosusjedskih odnosa, jer upravo dobar susjed znači sigurniji stan.

Policija također skreće pozornost građanima na dodatni vid zaštite imovine, uvođenjem protuprovalnih vrata i prozora, instaliranjem video kamera i alarmnog sustava. Ako lopovi provale u vaš dom, vrlo je važno da što žurnije izvijestite policiju koja će pravovremeno intervenirati, što znači i veću vjerojatnost pronalaska i uhićenja počinitelja, odnosno pronalaska otuđenih predmeta.