REDING SE ISPRIČALA, SARKOZY LIKUJE

'Protjerivanje Roma nema veze s holokaustom'

15.09.2010 u 21:59

Bionic
Reading

Protjerivanje Roma iz Francuske nema nikakve veze s događajima u Drugom svjetskom ratu, izjavila je u četvrtak europska povjerenica Viviane Reding

'Žalim zbog tumačenja koja skreću pozornost s problema što ga sada treba riješiti. Nipošto nisam imala nakanu uspoređivati Drugi svjetski rat i postupke današnje francuske vlade', kazala je Reding

'Naprotiv, u ime zbora (Europske komisije) stala sam u obranu načela i vrijednosti na kojima se temelji naša Europska unija' dodala je.

'Europska komisija se u cjelini usredotočila na primjenu prava Unije i na načelo nediskriminacije", istaknula je povjerenica. Obećala je da će EK svoju konačnu ocjenu dati 'za dva tjedna' i da će 'donijeti mjere u skladu s prilikama'.

Reding je u utorak zaprijetila Francuskoj sudskom tužbom zbog nepoštovanja zakona Europske unije, usporedivši protjerivanje Roma s deportacijama u Drugom svjetskom ratu.

Elizejska palača priopćila je u srijedu kako je 'obaviještena o isprici' europske povjerenice Viviane Reding zbog njezinih 'uvredljivih izjava o Francuskoj' u svezi s Romima.

'Predsjedništvo Republike službeno je obaviješteno o isprici Viviane Reding, potpredsjednice Europske komisije, povjerenice za pravosuđe i temeljna prava, zbog njezinih uvredljivih izjava o Francuskoj', piše Elizejska palača u šturom priopćenju.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sudjelovat će u četvrtak u Bruxellesu na izvanrednoj sjednici Europskog vijeća na kojoj bi iza kulisa mogla dominirati kontroverzna francuska politika prema romskoj zajednici.