sergej skvorcov

Protiv muškarca podignuta optužnica zbog špijuniranja Švedske i SAD-a za Rusiju

28.08.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Švedski tužitelji su u ponedjeljak podigli optužnicu protiv muškarca zbog špijuniranja Švedske i Sjedinjenih Američkih Država u ime Rusije tijekom devet godina

Švedska policija je Sergeja Skvorcova, građanina Švedske i Rusije, uhitila u studenom prošle godine u predgrađu glavnog grada Stockholma zajedno s drugom osobom, puštenom nedugo zatim.

Šezdesetogodišnjak se optužuje za nezakonite obavještajne djelatnosti usmjerene protiv dviju zemalja između 2013. i 2022., prema optužnici.

Skvorcovljeva odvjetnica kaže da on poriče počinjenje bilo kakvog zlodjela. "Ponavlja da odbacuje sve optužbe", rekla je za Reuters odvjetnica Ulrika Borg. Tužitelji su rekli da je Skvorcov djelovao u ime Rusije radi prikupljanja podataka koji bi mogli naškoditi američkoj i švedskoj sigurnosti.

Dodali su da je optuženi također u ime Moskve kupio predmete koje Moskva i ruska država na otvorenom tržištu nisu mogli nabaviti zbog pravila o izvozu i sankcija.

"Skvorcov i njegova tvrtka su bili platforma za rusku vojnoobavještajnu službu GRU i dijelove ruske države za nezakonitu nabavu tehnologije sa zapada", stoji u optužnici.