najliberalnije zemlje

Švedska zbog spaljivanja Kurana povisila stupanj opasnosti zbog terorizma

17.08.2023 u 18:37

Bionic
Reading

Švedska je u četvrtak povisila stupanj opasnosti zbog terorizma na drugi najviši, uz objašnjenje da je spriječila napade nakon spaljivanja Kurana i drugih djela protiv najsvetije knjige u islamu što je razbjesnilo muslimane te izazvalo prijetnje džihadista

Protuislamski aktivisti oštetili su zadnjih mjeseci nekoliko primjeraka Kurana u Švedskoj i Danskoj, dvjema najliberalnijim zemljama na svijetu koje dopuštaju kritiziranje religije u ime slobode govora.

No to je razbjesnilo muslimane širom svijeta koji Kuran smatraju doslovnom riječi Božjom. Medij povezan s terorističkom mrežom Al Kaidom pozvao je na nasilnu odmazdu.

Švedska sigurnosna služba SAPO povisila je stupanj opasnosti od terorizma s 3 na 4 na skali od 1 do 5, što je znak velike opasnosti.

"Odluka da se podigne razina opasnosti nije izazvana nekim određenim događajem, ali znamo da Hezbolah, Al Šahab i Al Kaida pozivaju svoje pristaše da izvode napade protiv Švedske", rekla je direktorica SAPO-a Charlotte von Essen.

Premijer Ulf Kristersson rekao je na konferenciji za novinare da su u Švedskoj i inozemstvu uhićeni ljudi nakon što su otkriveni i spriječeni planirani napadi.

"Razumijem da su mnogi Šveđani zabrinuti, ali moramo živjeti kao i dalje, moramo se boriti za svoje živote i naš način života", dodao je, ne otkrivajući pojedinosti o spriječenim napadima.

Švedske oružane snage također su podignule stupanj opasnosti zbog prijetnji njihovim operacijama, a Velika Britanija i SAD upozorili su svoje državljane da ne putuju u Švedsku.

Uzbečki imigrant koji je prisegnuo na odanost Islamskoj državi pokosio je 2017. pješake na ulici u Stockholmu kamionom ubivši petero ljudi. To je bio najgori militantni napad u zemlji u novije vrijeme.

Spaljivanje Kurana izazvalo je velike osude u mnogim dijelovima muslimanskog svijeta. Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei zatražio je da se strogo kazni odgovorne i ustvrdio da Švedska vodi borbu protiv muslimanskog svijeta.