ljudi na ulicama

Prosvjedi u Izraelu protiv ukidanja nekih ovlasti vrhovnog suda

24.07.2023 u 21:41

Bionic
Reading

Prosvjedi su u ponedjeljak izbili u više izraelskih gradova, nakon što je izraelski parlament Knesset ratificirao prvi zakonski prijedlog u planiranoj reformi pravosuđa koju traži premijer Benjamin Netanyahu, a kojim se ukidaju neke ovlasti vrhovnog suda.

Amandman na zakon, koji je do sada omogućavao vrhovnom sudu da poništi vladine odluke koje smatra "nerazumnim", usvojen je sa 64 glasa "za" i bez glasova "protiv", jer su oporbeni zastupnici napustili parlament u znak prosvjeda, a neki su pritom vikali: "Sramota".

Demonstracije protiv usvajanja amandmana započele su rano ujutro, a policija je odvukla prosvjednike koji su se lancima vezali za stupove i blokirali cestu ispred parlamenta.

Do večeri su prosvjednici izašli na ulice gradova diljem zemlje.

Amandman je dio širih pravosudnih promjena koje je vlada najavila u siječnju, ubrzo nakon što je položila prisegu, što je izazvalo višemjesečne prosvjede bez presedana širom zemlje i izazvalo zabrinutost među saveznicima u inozemstvu.

Tisuće prosvjednika koji su se okupili u Jeruzalemu preplavilo je autocestu u blizini parlamenta, sukobljavajući se s policijom koja je raščistila cestu vukući ih po asfaltu i koristeći vodene topove.

Ministar pravosuđa Yariv Levin, jedan od autora paketa reformi kojom bi se, kako tumače pobornici reforme, unijela veća ravnoteža između triju grana vlasti, ne mari za prosvjede i čini se vrlo nepokolebljiv.

"Napravili smo prvi korak u ovom povijesnom, važnom procesu da popravimo pravosudni sustav i vratimo ovlasti koje su oduzete vladi i Knessetu", rekao je Levin.

Nakon što je zakon usvojen, Bijela kuća pozvala je izraelske čelnike da rade na postizanju konsenzusa kroz politički dijalog.

"Žalosno je što je današnje glasanje održano uz najmanju moguću većinu", rekla je glasnogovornica Karine Jean-Pierre.

Utjecaj na ekonomiju

Previranja su opteretila i gospodarstvo. Burzovni indeksi u Tel Avivu pali su čak 2,5 posto nakon glasanja u Knessetu, a šekel je pao za oko 1 posto u odnosu na dolar.

Radnički sindikat Histadrut je, u nastojanju da ohrabri privremeni dogovor između desne koalicijske vlade i oporbe, zaprijetio općim štrajkom u slučaju donošenja "jednostranih" mjera.

Netanyahuova koalicija tvrdi da je vrhovni sud sklon političkom intervencionizmu.

Kritičari ističu da je amandman usvojen kroz žurni postupak i da će otvoriti vrata zloupotrebi ovlasti uklanjanjem jedne od rijetkih učinkovitih kontrola ovlasti izvršne vlasti u zemlji bez službenog pisanog ustava.

"Ova vlada može dobiti bitku, ali ne i rat", rekao je čelnik oporbe Yair Lapid.

Forum oko 150 najvećih izraelskih kompanija stupio je u štrajk, a Azrieli i Big, dva najveća izraelska trgovačka centra, objavili su da će trgovine u njihovim trgovačkim centrima ostati zatvorene.