VLADA VS. SINDIKALISTI

'Prosvjedi sindikata nisu utemeljeni'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.10.2009 16:50
  • Objavljeno 26.10.2009 u 16:45
jadranka kosor

jadranka kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Vlada je odbacila optužbe sindikata da ih je izigrala pri donošenju izmjena Zakona o radu (ZOR), njihove najave prosvjeda ocijenila je neutemeljenim, te je pozvala sindikalne čelnike da sudjeluju u nastavku pregovora

Vlada u priopćenju odbacuje "insinuacije sindikata o 'prijevari i zavjeri' u vezi izmjena ZOR-a", te tvrdi da je, naprotiv, iskazujući puno razumijevanje za prijedloge socijalnih partnera u proteklih petnaest mjeseci, ostavljala dovoljno vremena za njihov dogovor o svim interesnim pitanjima koja izlaze izvan okvira obveznog usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije.

U vezi izmjena ZOR-a Vlada je težila u što većoj mjeri postići suglasje sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca oko određenih pitanja, a odlaganje ispunjavanja uvjeta u odnosu na EU u Poglavlju 19. i tehničko usklađivanje radnog zakonodavstva nakon gotovo petnaest mjeseci pregovora više nije bilo moguće, ističe se u priopćenju Vladina ureda za odnose s javnošću.

Osim toga, Vlada je odredila dodatni rok od 60 dana za dogovor o izmjenama drugih interesnih pitanja i instituta ZOR-a, što znači da socijalni partneri imaju priliku u konstruktivnom i argumentiranom dijalogu riješiti sva prijeporna pitanja, bez nepotrebne nervoze i pritisaka.

Nijedno pravo radnika u predloženim izmjenama ZOR-a nije umanjeno već se, naprotiv, radi o određenom poboljšanju prava radnika. Istovremeno, u ovoj fazi nije prihvaćen nijedan prijedlog poslodavaca za izmjene ZOR-a, tvrdi se u priopćenju.

Vlada posebno naglašava da je njezin prijedlog dobio prethodnu ocjenu potpune usklađenosti od Europske komisije.

Budući su sindikati u ovom trenutku inicirali drugačije uređenje instituta ugovora o radu na određeno vrijeme, a poslodavci su istaknuli interes i potrebu drugačije regulative ugovora o radu na neodređeno vrijeme, bilo je nužno odložiti ta i neka druga pitanja za daljnju fazu dopuna ZOR-a, ističe Vlada.

Također napominje da ZOR utvrđuje minimum prava, a višu razinu prava i detaljnije reguliranje nekih pitanja i specifičnosti može se rješiti kolektivnim ugovorima, uz potpunu autonomiju sindikata i poslodavaca.

Najavljeni prosvjedi sindikalnih središnjica protiv predloženih izmjena ZOR-a nisu utemeljeni, a sindikati imaju pravo, ali i obvezu sudjelovati u svim daljnjim aktivnostima na promjeni radnog zakonodavstva, ocjenjuje se u priopćenju.

Vlada također smatra neopravdanom odluku sindikalnih središnjica da ne sudjeluju u radu GSV-a jer si time uskraćuju mogućnost predstavljanja interesa radnika i formuliranja mišljenja socijalnih partnera o svim strateškim i interesnim pitanjima.

Isto tako, opredjeljenje sindikata za prosvjede umjesto suradnju na izradi Sporazuma o socijalnom partnerstvu u cilju prevladavanja krize, neće pridonijeti poboljšanju položaja radnika i naporima za prevladavanje teškoća, kaže se u Vladinom priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi