REFORMA ILI RITUALNA ŽRTVA?

Prosvjedi iz Kremlja istjerali glavnog ideologa režima

30.12.2011 u 18:46

Bionic
Reading

Ovih dana iz Kremlja je 'u naponu snage' morao otići jedan od najprozivanijih i najmoćnijih vladara iz sjene - Vladislav Surkov - čovjek kojega su deset godina nazivali glavnim ideologom režima

U 2011. godinu vladajuća garnitura ulazi uslijed sve žešćeg prosvjednog rodea, ali s Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom još uvijek čvrsto u sedlu. Pa ipak, u Rusiji je završila jedna epoha – pišu komentatori.

Vladislav Surkov maknut je iz predsjedničke administracije i prebačen u fotelju potpredsjednika vlade za modernizaciju i inovacije. Tvrdi da je sam tražio smjenu. Oporba ga naziva režiserom izborne prevare 4. prosinca i arhitektom totalitarističke politike prema mladima (sponzoriranje rabijatnih, nasilju i govoru mržnje sklonih prokremaljskih grupa 'Idušie vmeste', 'Naši', 'Molodaja Gvardija' i drugih, koje kritičari više ili manje ozbiljno uspoređuju s Hitler Jugendom).

Uredom predsjednika upravljat će Sergej Ivanov, bivši KGB-ovac i jedan od najpovjerljivijih suradnika Vladimira Putina. Na Surkovljevo mjesto dolazi Vjačeslav Volodin, iskusni organizator koji se po mišljenju politologa suštinski ne razlikuje od prethodnika. No imat će vrlo težak zadatak: osigurati uvjete da u ožujku Putin pobijedi u prvome krugu, i to u situaciji kada su prosvjednici razdraženi, a režim već teško iskompromitiran skandalima na parlamentarnim izborima. Aktualna ispitivanja javnog mnijenja ukazuju da Putin nema potrebnih 50 posto i pitanje je što se može dogoditi u eventualnom drugom krugu.

Ruski politolozi ipak ne očekuju velike promjene u politici režima, videći u njima tek rošade na relaciji Kremlj – Bijeli dom te 'ritualnu žrtvu' kojom bi se trebala odobrovoljiti probuđena građanska javnost. Pa ipak, donedavni ministar financija Aleksej Kudrin drži da je riječ o važnoj reformi, a činjenica je i da su već pale neke neočekivane ostavke. Primjerice, šef Dume (donjeg doma ruskog parlamenta) Boris Grizlov odstupio je i odrekao se zastupničkog mandata ubrzo nakon prosinačkih izbora.