početak oružane obrane

Sinjani se prisjetili kako je bilo prije 30 godina kada je napadnuta vojarna bivše JNA

25.08.2021 u 17:53

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u sinjskom Spomen parku u srijedu je obilježena 30. obljetnica napada hrvatskih branitelja na vojarne bivše JNA na sinjskom području i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinsku krajinu

Hrvatski su branitelji 25. kolovoza 1991. godine oko 13,30 sati u Sinju napali vojarne JNA ‘Kula’ i ‘Tadija Anušić’, a blokiran je i vojni poligon Kukuzovac, južno od Sinja.

Bio je to odgovor na napade na Kijevo i Vrliku koje su u ranim jutarnjim satima tog 25. kolovoza 1991. godine zajednički počele JNA i srpske paravojne snage, pod vodstvom ratnog zločinca Ratka Mladića.

U napadu na vojarne bivše JNA poginula su dva branitelja - Luka Erceg i Ivan Kamber, na čija su spomen-obilježja danas također položeni vijenci.

Vijence su položili gradonačelnik Sinja Miro Bulj te državni tajnik Darko Nekić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Nekić je istaknuo kako danas obilježavamo "povijesni događaj" koji nije važan samo za Sinj i Cetinsku krajinu nego i za cijelu Republiku Hrvatsku i obranu Hrvatske u nametnutom ratu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja ima dvije osnovne zadaće - brigu o braniteljima i čuvanje sjećanja na Domovinski rat. Podupiremo upravo ovakva obilježavanja s ciljem da sjećanje na Domovinski rat prenesemo mladim generacijama, istaknuo je Nekić.

U sklopu obilježavanja obljetnice, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće ispred biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na gradskom trgu. Zatim je u crkvi Gospe Sinjske služena misa zahvalnica za domovinu i preminule branitelje.

Nakon mise, u dvorani Muzeja Sinjske alke organizirana je dodjela plaketa zahvalnica.