mirovinska reforma

Prosvjed radnika HZMO-a, traže veće plaće i bolju organizaciju rada

16.04.2019 u 15:13

Bionic
Reading

Radnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) održali su u utorak prosvjed upozoravajući na lošu organizaciju posla u Zavodu, niske plaće i mali broj radnika koji, tvrde, neće moći provesti mirovinsku reformu

Pod geslom 'Čaša se prelila' - Ne uništavajte Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje" prosvjed je održan ispred zgrade HZMO-a u Zagrebu, u organizaciji Radničkog sindikata HZMO-a.

Predsjednica sindikata Višnja Stanišić istaknula je problem nedostatka radnika na provedbenim poslovima uz stalno povećavanje broja šefova za koje se izmišljaju radna mjesta.

'Kolegice s puno godina staža imaju plaću između 3800 i 4200 kuna. Mladi ne žele doći raditi jer je satnica u Zavodu manja od satnice preko Student servisa', naglasila je Stanišić.

Obraćajući se okupljenim radnicima kao poseban problem navela je nejednake plaće za iste poslove i napredovanje podobnih što je, tvrdi, prouzročilo loše međuljudske u Zavodu.  

'Izmišljaju se radna mjesta za izvršitelje - bivše šefove, načelnike, predstojnike reda...', ustvrdila je Stanišić. Do toga su, kaže, dovele promjene u organizaciji HZMO-a - uz ravnatelje i njihove pomoćnike osmišljena su i mjesta predstojnika ureda.

Istodobno, sve je manje radnika koji rade na provedbenim poslovima, zbog čega HZMO zapravo postoji - onih koji rade na prijavi zapošljavanja, promjene posla, donošenja rješenja o umirovljenju i isplati mirovina sve je manje.

'Omjer radnika na provedbenim poslovima i izvršitelja je 40 prema 60 u korist onih koji rade na neprovedbenim i nenormiranim radnim mjestima', upozorila je Stanišić.

Tako reorganizirani HZMO teško će moći ispoštovati zakonske rokove vezane uz donošenje rješenja i provedbu mirovinske reforme. Već sad su, kaže Stanišić, vidljivi zastoji i problemi u provedbi mirovinske reforme, jer ustanove nisu usuglašene.

'Nije usuglašena mogućnost rada uz mirovinu s Poreznom upravom, pa ljudi već sada imaju problema s obračunavanjem poreza', napomenula je Stanišić.